18 de desembre de 2015
18.12.2015

Els EUA i Cuba acorden restablir els vols regulars directes

Obama torna a demanar al Congrés nord-americà el final de l'embargament contra l'illa caribenya

18.12.2015 | 07:05
Diversos cubans esperen l´arribada d´avions a l´aeroport José Martí.

Els EUA i Cuba van anunciar, en el primer aniversari de l'inici de l'acostament bilateral, un acord per restablir els vols regulars directes, però persisteixen diferències sobre immigració, drets humans o l'embargament, l'eliminació del qual va tornar a demanar al Congrés el president Barack Obama.
L'embargament econòmic imposat a l'illa fa més de mig segle és «el llegat d'una política fallida», va afirmar Obama, tot afegint que el Congrés nord-americà «pot donar suport a una vida millor per als cubans» amb l'aixecament d'aquesta mesura. Segons Obama, el «canvi» a Cuba no passarà «de la nit al dia» i la normalització completa de les relacions «serà un llarg viatge».
Un pas clau cap a aquesta normalització serà el restabliment dels vols regulars directes entre els dos països, suspesos des de fa dècades, gràcies a l'acord anunciat pels dos governs. Aquest acord, tancat dimecres a la nit a Washington, permetrà continuar amb les operacions de companyies xàrter ja existents i «establir serveis aeris regulars», el que «facilitarà un augment dels viatges autoritzats» de nord-americans a l'illa i promourà «els vincles poble a poble entre els dos països», segons el Departament d'Estat dels EUA.
No obstant això, el Departament d'Estat va recordar que «la llei nord-americana segueix prohibint els viatges a Cuba per a activitats turístiques».
Encara passaran diversos mesos fins que les aerolínies nord-americanes puguin començar a vendre bitllets per volar a Cuba i tampoc serà immediat el restabliment del servei postal directe, acordat fa una setmana i que començarà a través d'un pla pilot de transport de correu i paqueteria.
Entre els temes més complicats encara per resoldre es troba el de les compensacions econòmiques mútues pels béns nacionalitzats a nord-americans després del triomf de la Revolució i pels danys derivats de l'embargament econòmic que reclama l'illa. A més, mentre milers de cubans estan encallats a Centreamèrica en el seu intent d'arribar als EUA, l'Havana ha instat Washington a posar fi a la seva llei d'«Ajustament Cubà», vigent des de 1966.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook