Quan algú juga a la Loteria de Nadal és habitual que faci plans sobre què podrà fer si li toca la Grossa o fins i tot un més petit.

Encara que la loteria se sol viure com un somni, poca gent es planteja que pot acabar sent un autèntic malson. En aquest sentit, i amb motiu del Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal, que se celebrarà aquest dimarts, la psicòloga en la Clínica Galey, Estefanía Navarrón, ha advertit dels problemes i errors que pot generar guanyar-la:

1. Generar enveges i que la gent del nostre entorn vulgui aprofitar-se del nostre cop de sort demanant-nos diners prestats, regals o exigint que sempre siguem nosaltres els que hàgim de convidar en reunir-nos. Fins i tot pot ser que siguem nosaltres mateixos els qui ens sentim en l'obligació de fer-ho.

2. Ser temptats pel luxe: comprar-nos cotxes, cases i roba de luxe. I després què? Potser no sapiguem què fer-ne i per fer alguna cosa, seguim comprant béns que no necessitem i que no ens fan feliços.

3. Fer noves amistats en sintonia amb l'esplendor del compte corrent recentment estrenat: així aconseguirem perdre les amistats de sempre perquè no aguanten el nostre nou estat. I pot ser les noves amistats només ens acceptin per interès...

4. Deixar de treballar: això pot semblar temptador per a qui s'aixeca a les sis del matí per anar a una feina que no suporta. Però hem de recordar que treballar i sentir-se productiu, en contacte amb la gent, és una font de salut mental.

5. Veure l'oportunitat a muntar un negoci, encara que les persones inexpertes poden perdre diners i, el més important, sentir-se fracassades si funciona malament.

Així mateix, i amb la finalitat d'evitar tots aquests problemes i, per tant, gaudir del premi de la Loteria de Nadal sense preocupacions, l'experta ha aportat diferents consells:

1. Mantenir la calma i no explicar-ho a ningú fora del nostre cercle íntim. Sobretot, hem de controlar les ganes de revelar la nostra fortuna al moment de conèixer la notícia.

2. No prendre decisions radicals durant l'èxtasi inicial d'alegria. I, si tenim por a no saber manejar la situació, visitar un psicòleg i un assessor financer de confiança.

3. Ingressar els diners en un banc de confiança, ja que moltes entitats tenen productes financers preparats per entabanar els afortunats.

4. Actuar com si no hagués passat res i seguir amb una vida "normal", amb el mateix treball i cercle social. I ens donem una paga cada mes.

5. Sanejar les nostres finances, procurant no quedar-nos sense diners suficients per pagar els impostos que generi nostra nova riquesa.

6. Explicar a la família i els amics que els diners els administra un gestor de patrimonis. D'aquesta forma, serà més fàcil dir-los que no quan ens demanin coses.