La policia belga va alliberar ahir a cinc detinguts després d'una gran operació iniciada diumenge passat vinculada als atemptats de l'13 de novembre a París, va informar la Fiscalia federal belga. En un comunicat, el Ministeri públic va dir que les cinc persones, entre ells dos germans i un amic d'aquests, van estat alliberades després de ser interrogades i que la investigació segueix el seu curs.

La Fiscalia no va indicar que l'operació tingués relació amb la recerca del principal sospitós fugit dels atacs de París, Salah Abdeslam, que té una ordre de recerca internacional. La policia belga va realitzar diumenge a la nit una operació en ple centre de la capital, molt a prop del concorregut mercat de Nadal, en què al principi només es va anunciar l'arrest dels dos germans.

El dispositiu, que va unir efectius de la Policia federal i de la de Brussel·les, es va desplegar a les 18.00 hora local -17.00 GMT- i es va perllongar durant prop de cinc hores. El pare dels dos germans detinguts diumenge a la nit va dir en una entrevista amb TvBrussel, que recollia ahir el diari De Morgen, que «no ha notat un procés de radicalització» en els seus fills, Hamza, guàrdia de seguretat de 23 anys, i Sabri, de 30, treballador d'una llibreria de Brussel·les.

Nou sospitós «important»

La justícia belga, en cooperació amb la francesa, busca un «nou sospitós important» que hauria coordinat els atemptats des de Bèlgica, ja que, segons dades de la investigació, hi va haver nombrosos contactes telefònics entre França i Bèlgica en la nit dels atemptats.

Els mitjans de comunicació relaten que, segons dades de la investigació, hi va haver nombrosos contactes telefònics entre França i Bèlgica en la nit dels atemptats, i que es van enviar missatges a dos telèfons mòbils en territori belga. Els investigadors busquen ara a la persona que estava en possessió d'aquests dispositius i que hauria pogut coordinar els atemptats, que van deixar 130 morts i 350 ferits.

En tot cas, els diaris asseguren que aquest nou sospitós no és una de les dues persones arrestades ahir a la nit per prendre'ls declaració en una operació policial que es va desenvolupar en ple centre de Brussel·les i que va obligar a tallar diversos carrers molt a prop del concorregut mercat nadalenc de la capital.

Segons informacions de la Fiscalia recollides per Belga, l'objectiu d'aquesta batuda no era la detenció del principal sospitós dels atemptats de París, sota ordre de recerca i captura internacional i que se sap que va tornar a Brussel·les en la nit dels atacs.

Ahir el diari Le Soir publicava part de la declaració que es va prendre a Hamza Attou, amic de Salah Abdeslam que costat d'un altre conegut, Mohammad Amri, va acudir a la nit dels atemptats des del districte de Brussel·les de Molenbeek a París per recollir-lo en cotxe després que els cridés demanant ajuda. Segons el testimoni de Attou, Abdeslam estava «plorant com un nen de dotze anys» i els demanava que no el delatessin quan els va confessar que havia participat en els atacs.

La fugida d'Abdeslam

Segons aquest diari, de la conversa que Attou assegura que van mantenir amb el sospitós es dedueix que «alguna cosa no va sortir com esperava». De camí a París a la recerca del seu amic, Attou assegura que va comentar a Amri si de cas Abdeslam no estaria implicat en els atemptats.

Quan van localitzar Abdeslam a la direcció parisenca que els havia donat, el van veure aproximar-se al vehicle «amb les mans a les butxaques» vestit amb una jaqueta tancada amb caputxa, i van poder apreciar que «estava sense aire i transpirava molt».

«Plorava i cridava mentre ens explicava el que havia passat. Ens va dir que havia comès els atemptats, que ell era la desena persona» implicada i que era l'únic supervivent entre els terroristes, segons la declaració d'Attou a la qual ha tingut accés Le Soir.

D'acord al seu testimoni, Abdeslam va explicar que havia abandonat mal aparcat el vehicle que va usar aquellaa nit i que a la guantera va deixar a propòsit la targeta d'identitat del seu germà Brahim, que va accionar els ?explosius que portava adossats al cos al bulevard Voltaire.

Durant el trajecte, un «nerviós» Abdeslam va amenaçar els seus companys de fer explotar el cotxe si no el portaven immediatament a Brussel·les, mentre jurava «venjança» sense donar més precisions.

La declaració d'Attou i Amri difereix sobre el lloc de Brussel·les on van dipositar Abdeslam al matí del 14 de novembre, quan una altra persona que també va ser detinguda, Ali Oulkadi, es va fer càrrec d'ell.