David Marjaliza, soci de l'exconseller madrileny Francisco Granados en la trama Púnica, va presentar ahir una finca a Valdemoro (Madrid) per cobrir la fiança de 100.000 euros que li va imposar la setmana passada el jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, per poder sortir de presó.

Segons van informar fonts jurídiques, Marjaliza, que es troba a la presó des de fa catorze mesos pel cas Púnica, va dipositar ahir la finca per pagar la fiança penal i ara els pèrits hauran de taxar-la per veure si cobreix els 100.000 euros de caució. Marjaliza va acudir en persona al jutjat amb un acta notarial que demostra que l'immoble és de la seva propietat.

Una vegada el perit hagi comprovat que el seu valor arriba als 100.000 euros, demanarà a la Fiscalia un informe sobre si dona suport a aquesta manera de pagar la fiança i després decidirà sobre si l'accepta o no.

En cas d'acceptar el pagament mitjançant la finca, dictarà la seva llibertat i l'immoble quedarà embargat, per la qual cosa Marjaliza no sortirà de la presó fins aquest moment.

El jutge li va imposar aquesta fiança en considerar que l'imputat ha col·laborat amb la recerca «admetent els fets» i «aportant evidències», després que la Fiscalia Anticorrupció plantegés deixar-lo en llibertat sota fiança de 250.000 euros. Velasco entén que Marjaliza ha col·laborat de forma positiva amb la recerca (el passat estiu va declarar tretze hores a petició pròpia) i s'ha vist disminuït el risc de fugida i de destrucció de proves.

Segons l'acte del jutge de fixació de fiança, Marjaliza «ha adoptat una dinàmica de col·laboració amb la justícia, admetent fets, aportant evidències documentals incriminatorias i auxiliant al jutjat en la recuperació d'actius d'origen delictiu».«La recerca ha rebut, a més, informacions que han procedit de les seves declaracions i col·laboradors més immediats», afegeix el jutge en la seva resolució. Aquesta col·laboració, segons Velasco, «ha fet disminuir els riscos d'alteració i destrucció de les fonts de prova», i la imposició de la fiança es produeix després d'una «intensa» recerca sobre la seva participació en la trama Púnica de corrupció.