El Parlament indi va aprovar ahir una reforma legal que permetrà condemnar com a adults menors a partir de 16 anys que cometin delictes especialment greus.

Aquesta mesura arriba dos dies després que fos alliberat el més jove i menor dels sis violadors de Jyoti Singh. Un cas que va commocionar l'Índia, ara fa tres anys, i que va donar la volta al món amb repercussió internacional.

La reforma de la Llei de Justícia Juvenil va ser aprovada en el Senat després de ser inclosa d'urgència, el passat dilluns, en l'ordre del dia de la sessió parlamentària d'hivern, que conclourà avui. A la Cambra també hi van ser presents els pares de la jove Jyoti Singh.

La ministra índia per a la Dona, Maneka Gandhi, va agrair el suport rebut per canviar la legislació, al final del debat retransmès per televisió.

La reforma legal «intenta portar un equilibri entre els drets del menor i la necessitat de detenir crims juvenils atroços, especialment contra les dones», va declarar la ministra.

Amb aquest canvi, els menors d'entre 16 i 18 anys podran ser condemnats a penes com els adults, encara que aquest canvi legislatiu no serà retroactiu, per la qual cosa no s'aplicarà al violador que va sortir el diumenge d'un reformatori. El jove, que ara té 20 anys, va romandre els últims tres anys a un reformatori i ara ha estat acollit per una ONG, segons les autoritats indies.

El mateix dia del seu alliberament, Nova Delhi va viure una jornada de protestes que es van alternar entre el manifestòdrom de Jantar Mantar i l'emblemàtic monument de la Porta de l'Índia. Unes mostres de ràbia semblant a les que es van produir a la capital índia al desembre de 2012 quan es va saber la notícia de la violació de Jyoti, de 23 anys, en un autobús en marxa. La jove va morir setmanes després per les greus ferides.

Dels cinc agressors adults, un suposadament es va suïcidar a la presó i els altres quatre van ser sentenciats a mort, mentre que el més jove va ser condemnat per un tribunal de menors a la pena màxima: tres anys d'internament.