El ple de l'Ajuntament de Madrid aprovar ahir, amb l'oposició del PP, retirar immediatament cinc plaques i monòlits que honren persones relacionades amb el franquisme i a canviar en sis mesos el nom d'una trentena de carrers i places.

La iniciativa es va aprovar amb els vots a favor de PSOE -que va presentar la proposta-, Ara Madrid i Ciutadans, i el rebuig del PP. Esperanza Aguirre va argumentar que els socialistes no van acceptar una esmena que recull de forma literal l'article 1 de la Llei de Memòria Històrica i demana que en la redacció dels motius per canviar els noms s'inclogui els qui van cometre violència i repressió «per raons polítiques, ideològiques o de creença religiosa».

També s'eliminaran immediatament cinc vestigis franquistes: la làpida de José García Vara al carrer Arrieta; el monòlit a l'Alferes Provisional a la plaça Felipe IV; la làpida als Caiguts de Chamartín de la Rosa, a la plaça Duque de Pastrana; el monument als màrtirs de la Sacramental de San Isidro al passeig Ermita del Sant; i la placa als Germans Falcó i Álvarez de Toledo a Barajas.

Les modificacions han estat proposades per la càtedra de memòria de la Complutense, segons va explicar la delegada de Cultura i Esports, Celia Mayer, que va incidir que «no hi ha marge de dubte» que honren «incitadors del cop d'estat o executors de delictes de la humanitat».

Els noms de les places i carrers se substituiran per noms d'esdeveniments rellevants de la ciutat o per persones «oblidades» que ho mereixen perquè amb el seu treball han contribuït al fet que es produeixin avanços rellevants o han estat significatives per a la història de la capital.

La mesura no té cost per a l'Ajuntament excepte els 54 euros que costa cada placa. No obstant això, Mayer va incidir que més enllà de canviar els noms, l'Ajuntament ha de dissenyar un Pla Integral de Memòria (que espera que estigui llest a l'abril), elaborat amb col·laboració amb entitats d'experts i amb l'associació de la Memòria per garantir, des d'una «òptica democràtica, plural, diversa i amb perspectiva de gènere», que el compliment de la Llei sigui una cosa «estable».

El regidor socialista Ramón Silva va justificar la iniciativa recordant que va haver-hi una denúncia contra l'Ajuntament per incomplir la Llei de Memòria, i el PSOE va aprofitar per presentar la proposta, negant que ho fes per motius electoralistes.