La Casa del Rei va rebre ahir un correu electrònic de la Presidència de Navarra en el qual l'informa per primera vegada de la decisió de desvincular a la Corona del premi cultural que porta el nom de Príncep de Viana i el lliurament presidien fins ara el príncep Felip i Letícia.

Davant l'anunci efectuat al final de la reunió setmanal del Govern foral per la consellera navarresa de Cultura, Ana Herrera, que l'Executiu autonòmic no havia notificat ni consultat prèviament amb la Zarzuela, la Casa del Rei ha explicat que no tenia coneixement d'aquesta decisió fins al correu electrònic rebut aquest matí, informen a Efe fonts d'aquesta institució. Per aquesta via, la Presidència de Navarra va fer arribar al cap de la Casa del Rei, Jaime Alfonsín, una carta que Zarzuela rebrà més endavant per correu ordinari, en la que la Presidència de Navarra informa de la seva decisió sobre el Premi Príncep de Viana.

Segons va explicar ahir al matí Herrera en conferència de premsa, el Premi Príncep de Viana de la Cultura 2016, el major guardó cultural de Navarra, no tindrà dotació econòmica, es lliurarà a la primavera a la localitat d'Olite i no comptarà amb presència de representants de la casa reial espanyola, com era tradicional en les dues últimes dècades.

El passat mes de juny ja com a Rei i els anys anteriors en qualitat de príncep de Viana, Felip -acompanyat per donya Letizia des de 2004, després de la seva matrimoni- ha presidit les cerimònies anuals de lliurament d'aquest premi.