24 de desembre de 2015
24.12.2015

El Rei preveu «decadència i empobriment» si Catalunya trenca l'ordre constitucional

Felip VI demana als polítics «diàleg, concertació i compromís» per gestionar els resultats del 20-D

25.12.2015 | 10:08
El Rei, durant el seu discurs.

El rei Felip VI ha passat de puntetes a la complicada situació que van deixar les eleccions del 20-D a Espanya i el moment polític que viu Catalunya en el seu discurs de Nadal. El monarca assenyala que la pluralitat política expressada a les urnes diumenge passat haurà de comportar una manera de fer política basada «en el diàleg, la concertació i el compromís», ja que reflecteix les diferents sensibilitats, visions i perspectives que hi ha dins del país.

D´altra banda, va subratlla -en referència a Catalunya, tot i que sense al·ludir-la-que «la ruptura de la legalitat, la imposició d´una idea o d´un projecte d´uns quants sobre la voluntat de la resta d´espanyols, només ens ha dut en la nostra història cap a la decadència, l´empobriment i l´aïllament». Per això, considera que aquest «és un error del nostre passat que no hem de tornar a cometre».

Felip VI ha instat a respectar «l´ordre constitucional i la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol», així com «defensar els drets i llibertats de tot sels ciutadans i també defensar la nostra diversitat cultural i territorial».

A partir d´ara, ha indicat, Espanya començarà una nova legislatura que requerirà «tots els esforços i energies» per «assegurar i consolidar tot el que hem anat aconseguint al llarg de les últimes dècades i adequar el nostre progrés polític a la realitat de la societat espanyola».

El monarca advoca per unes institucions «dinàmiques» i que canviïn al mateix ritme que el poble espanyol, i que siguin sensibles a les demandes de «rigor, rectitud i integritat» que exigeixen els ciutadans per la vida pública.

Felip VI considera que la solidesa de l´Estat espanyol actual es basa «en uns mateixos valors constitucionals que compartim i en unes regles comunes de convivència que ens hem donat i que ens uneixen».

Per això, ha dit que enfortir la cohesió nacional és imprescindible per impulsar «el progrés polític, cívic i moral» del país. De la mateixa manera, ha considerat que ara cal, més que mai, «reconèixer tot allò que ens uneix» i «hem construït junts al llarg dels anys».

En el seu discurs, el rei també s'ha referit a alguns dels propers reptes que el país haurà d´afrontar. En primer lloc, ha assenyalat que la millora de l´economia ha de ser «una prioritat» per a tothom, sobretot per garantir que els més joves puguin tenir «la tranquil·litat i l´estabilitat» necessàries per afrontar el futur.

Felip VI ha desitjat que a Espanya es produeixi un creixement econòmic sostingut que permeti continuar creant llocs de treball dignes, enfortir els serveis públics essencials (sobretot la sanitat i l´educació) i reduir les desigualtats, que s´han vist accentuades per la crisi econòmica.

D´altra banda, també s'ha referit a Europa, que segons ell és un dels grans «reptes» de l´actualitat. En aquest sentit, va recordar els atemptats terroristes de París i el drama dels refugiats que arriben a les nostres fronteres fugint de la guerra i la pobresa.

Finalment, també ha posat l´accent en la lluita pel canvi climàtic, on, va assenyalar, és necessari que Espanya es faci sentir dins de la Unió Europea i la resta d´institucions internacionals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook