El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha condicionat el diàleg amb altres partits de cara a la formació del nou Govern al fet que aquests no tinguin membres en els consells d'administració d'empreses estratègiques. Iglesias va posar aquesta condició ahir des de Zamora, on ha anat a passar el Nadal amb el seu pare. «Els que vulguin dialogar amb nosaltres ens trobaran amb la mà estesa, però el primer que han de fer és retirar els membres del seu partit de consells d'administració d'empreses estratègiques o fer que lliurin el carnet», va reclamar.

Preguntat sobre si Catalunya és una condició indispensable per a un possible pacte, va assegurar que per a Podem la «prioritat» és elaborar una llei d'Emergència Social i que per aconseguir-ho està disposat «a dialogar amb tothom». Tot i això, va afegir que alguns partits, com a «primera mesura», haurien de promoure la sortida dels membres del seu partit d'aquests consells d'administració.

Entendre la diversitat

Pel que fa a la posició sobre Catalunya i la «qüestió territorial» d'Espanya, Iglesias va assegurar que el seu partit és «l'única força política que pot garantir la unitat del país», precisament perquè «entén la seva diversitat». També va assegurar que la seva posició sobre aquest assumpte no és una exigència de Podem, sinó de «la realitat històrica» del país «després de com s'ha votat».

Preguntat pel seu vot en una possible disjuntiva entre PP i PSOE en l'elecció del president del Congrés, el líder de Podem va deixar clar que no donarà suport «ni per activa ni per passiva» al PP. Tot i això, va mantenir que el més important en aquests moments és parlar dels problemes socials i no de «cadires». «Qui ens digui que ara cal parlar de qui serà president del Congrés no ha entès com han votat els ciutadans el dia 20 i quines són les bases per entendre's amb nosaltres» va advertir.

Sobre els possibles noms que barreja Podem perquè una persona de prestigi sigui el president del Govern, Iglesias va indicar que «els regals caldrà obrir-los en el seu moment», ja que obrir-los abans del dia de Reis «no és prudent».

El líder de Podem va aprofitar aquesta qüestió per reiterar que si proposen l'alternativa d'una persona de prestigi és perquè en aquests moments «sembla que el PSOE no té un candidat que pugui aconseguir els suports necessaris». A més, Iglesias va considerar que «sembla que en aquest partit els barons sempre manen més que Pedro Sánchez».

Per això, va afegir que no té «cap problema» si, al PSOE no mana Pedro Sánchez, «parlar amb el comitè federal o amb el president d'Andalusia, Susana Díaz, o Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.