25 de desembre de 2015
25.12.2015

El Rei preveu «decadència i empobriment» si Catalunya trenca l'ordre constitucional

Felip VI demana als polítics «diàleg, concertació i compromís» per gestionar els resultats de les eleccions del 20-D

25.12.2015 | 06:30
El rei Felip VI, durant el seu segon missatge de Nadal, emès ahir per primera vegada des del Palau Reial.

DISCURS DE NADALFelip VI considera que la pluralitat política reflectida diumenge passat a les urnes haurà de comportar una manera de fer política basada en «el diàleg i el compromís». En el seu segon discurs nadalenc com a monarca, va subratllar també que «la ruptura de la legalitat i la imposició d'un projecte d'uns quants sobre la voluntat de la resta» només poden portar «decadència, empobriment i aïllament».

El rei Felip VI va passar ahir de puntetes a la complicada situació que van deixar les eleccions del 20-D a Espanya i el moment polític que viu Catalunya en el seu discurs de Nadal. El monarca va assenyalar que la pluralitat política expressada a les urnes diumenge passat haurà de comportar una manera de fer política basada «en el diàleg, la concertació i el compromís», ja que reflecteix les diferents sensibilitats, visions i perspectives que hi ha dins del país. D'altra banda, va subratllar -en referència a Catalunya, tot i que sense al·ludir-hi- que «la ruptura de la legalitat, la imposició d'una idea o d'un projecte d'uns quants sobre la voluntat de la resta d'espanyols, només ens ha dut en la nostra història cap a la decadència, l'empobriment i l'aïllament». Per això, va considerar que aquest «és un error del nostre passat que no hem de tornar a cometre».
Felip VI va instar a respectar «l'ordre constitucional i la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol», així com «defensar els drets i llibertats de tot sels ciutadans i també defensar la nostra diversitat cultural i territorial». A partir d'ara, va indicar, Espanya començarà una nova legislatura que requerirà «tots els esforços i energies» per «assegurar i consolidar tot el que hem anat aconseguint al llarg de les últimes dècades i adequar el nostre progrés polític a la realitat de la societat espanyola». El monarca va advocar per unes institucions «dinàmiques» i que canviïn al mateix ritme que el poble espanyol, i que siguin sensibles a les demandes de «rigor, rectitud i integritat» que exigeixen els ciutadans per la vida pública.
Felip VI va considerar que la solidesa de l'Estat espanyol actual es basa «en uns mateixos valors constitucionals que compartim i en unes regles comunes de convivència que ens hem donat i que ens uneixen». Per això, va considerar que enfortir la cohesió nacional és imprescindible per impulsar «el progrés polític, cívic i moral» del país. De la mateixa manera, va considerar que ara cal, més que mai, «reconèixer tot allò que ens uneix» i «hem construït junts al llarg dels anys».
En el seu discurs, el Rei també es va referir a alguns dels propers reptes que el país haurà d'afrontar. En primer lloc, va assenyalar que la millora de l'economia ha de ser «una prioritat» per a tothom, sobretot per garantir que els més joves puguin tenir «la tranquil·litat i l'estabilitat» necessàries per afrontar el futur. Felip VI va desitjar que a Espanya es produeixi un creixement econòmic sostingut que permeti continuar creant llocs de treball dignes, enfortir els serveis públics essencials (sobretot la sanitat i l'educació) i reduir les desigualtats, que s'han vist accentuades per la crisi econòmica.
D'altra banda, també es va referir a Europa, que segons ell és un dels grans «reptes» de l'actualitat. En aquest sentit, va recordar els atemptats terroristes de París i el drama dels refugiats que arriben a les nostres fronteres fugint de la ?guer?ra i la pobresa.
Finalment, també va posar l'accent en la lluita pel canvi climàtic, on, va assenyalar, és necessari que Espanya es faci sentir dins de la Unió Europea i la resta d'institucions internacionals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook