El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va proposar ahir a Mariano Rajoy (PP) i Pedro Sánchez (PSOE) una taula de negociació a tres bandes per segellar un «acord de mínims» que permeti engegar la legislatura, garantir l'estabilitat econòmica i la unió d'Espanya i pactar un «full de ruta reformista». Rivera va deixar clar que en cap cas es tractaria d'un «tripartit governamental», sinó d'una «majoria estable per donar estabilitat i un full de ruta» al país, ja que, en la seva opinió, «repetir les eleccions suposaria agreujar la inestabilitat i no fer reformes».

Després de subratllar que a Catalunya les forces «separatistes» han arribat a un preacord per formar govern, va defensar la necessitat que els partits «constitucionalistes» facin el mateix i abordin aquest moment com el d'una legislatura «excepcional» que ja es veurà el que pot durar.

Rivera va insistir que la seva proposta passa per formar una taula de tres equips, més enllà dels SMS, les trucades i les reunions bilaterals que s'estan produint. L'objectiu seria, va indicar, enviar als independentistes catalans el missatge que «governi qui governi, amb la unitat dels espanyols no es negocia i la Constitució és l'únic marc de referència possible», de manera que «no s'aprofitin de la feblesa d'un Govern en funcions».

Possibles pactes amb Podem

D'altra banda, Rivera es va mostrar convençut que Podem s'ha «autoexclòs» de la taula de negociació que proposen amb les «hipoteques separatistes que té amb les seves plataformes». Tot i això, no va descartar poder pactar reformes i lleis amb el partit de Pablo Iglesias una vegada s'hagi engegat la legislatura.

Sobre la proposta d'Iglesias de consensuar un «president independent», Rivera va dir que encara no s'ho ha plantejat perquè no ha pensat encara en noms, ja que està en la fase prèvia de saber si hi ha voluntat en el PP i en el PSOE d'arribar a acords de mínims. «No m'ho he plantejat, però haurem de parlar de moltes coses quan al final del camí arribin els noms i les fórmules per formar govern», va apuntar.

Rivera, que va ressaltar que Pedro Sánchez ha estat «una mica desaparegut aquests dies», va reconèixer que el «preocupa» que els socialistes diguin que no a la seva proposta. De fet, ahir mateix el PSOE li va agrair la proposta però li va respondre:?«No és temps de fronts, sinó de diàleg. No hem de dialogar els uns contra els altres, sinó entre tots, i aquesta nova etapa ha de ser la de diàleg i no de línies vermelles».

Tot i això, el líder de Ciutadans va insistir que la seva idea no és un «tripartit governamental» ni tampoc facilitar que PP i PSOE ?puguin «tirar tots sols» de la legislatura. En canvi, va cridar a «posar les executives i els membres dels partits a treballar» en la taula de negociació que propugna «per desbloquejar aquesta situació i arribar a gener amb un govern que es pugui engegar i un full de ruta de reformes per a aquest país».

Davant la cita de constitució de les Corts del proper 13 de gener, Rivera va reconèixer que «també caldrà parlar d'això», però va posar l'accent en el fet que «primer són els acords de fons» i que ell no està «en un debat de sigles, de noms ni cognoms a la Taula del Congrés», com tampoc de repartiment de «ministeris, cadires ni càrrecs».

«Estem en el pas previ de saber si el PP i el PSOE tenen la voluntat de tirar endavant una legislatura tan complexa», va reblar el líder de Ciutadans, convençut que cal afrontar una legislatura «més enllà de la lògica de govern i oposició» i «aprofitar la conjuntura per reformar Espanya». Això suposaria per a populars i socialistes -va argumentar- reflexionar sobre la «patacada electoral», superar les seves «disputes internes» i «veure Espanya d'una altra manera».