27 de desembre de 2015
27.12.2015

L'embolic del PSOE complica els pactes

Assegura que els partits contraris a la consulta catalana no poden garantir la unitat d'Espanya

27.12.2015 | 00:00
Íñigo Errejón.

El complex escenari sorgit de les eleccions generals del 20 de desembre ha provocat que es reavivi la convulsió interna dins el PSOE, on la decisió del seu líder, Pedro Sánchez, d'intentar formar govern si el PP no ho aconsegueix xoca amb la postura d'alguns dels barons de més pes, començant per la presidenta andalusa, Susana Díaz. Tots els dirigents comparteixen que s'ha de votar "no" a la investidura de Mariano Rajoy (PP), però hi ha un ampli ventall d'opinions sobre quina seria l'alternativa a un Govern del PP. Barons com Díaz, l'extremeny Guillermo Fernández Vara i el castellano-manxec Emiliano García-Page han advertit al secretari general que no es pot parlar amb Podem perquè aquests defensen un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. El Comitè Federal del PSOE, màxim òrgan entre congressos, es reunirà demà amb el difícil repte d'intentar conciliar posicions sobre els límits dins dels quals es pot moure Sánchez.
El secretari general ha anunciat que, si Rajoy fracassa en la seva investidura, treballarà per formar un govern "progressista i de canvi", al considerar que "Espanya vol esquerra i vol canviar" i no repetir les eleccions. Sánchez es veu president perquè considera que el PSOE, per la seva major capacitat de diàleg, té més opcions d'articular una fórmula de govern. La seva idea és un govern monocolor que se sustenti en un "programa comú" amb el qual aspira a convèncer Podem, Ciutadans i altres partits com IU, PNB i CC. Per propiciar l'acord, vol asseure's a dialogar amb Podem i fer-li veure la necessitat de deixar de banda la consulta a Catalunya per facilitar l'alternativa.
Però després que Sánchez deixés clar que la línia política del PSOE la marca ell, Díaz li va replicar recordant-li que els pactes els aprova el Comitè Federal, fet que s'ha interpretat com un nou pols que s'afegeix a la llista dels que han mantingut en els últims mesos. "No ens podem asseure a negociar amb forces polítiques que estan plantejant la ruptura d'Espanya", va subratllar Díaz sobre Podem, de qui alerta que podria "guanyar i eliminar al PSOE". La presidenta de la Junta sosté que la ciutadania ha col·locat al PSOE en l'oposició i que, per recuperar la credibilitat, no és moment d'"aventures" ni d'"oportunisme polític". Els presidents d'Extremadura, Castella-la Manxa i Astúries coincideixen amb Díaz: és inviable un pacte amb Podem mentre defensi l'autodeterminació.
Per la seva banda, el president de la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, manté una postura més flexible sobre el pacte amb Podem, ja que governa juntament amb Compromís, però aconsella a Sánchez tenir "una actitud de responsabilitat, però passiva". A més, ha afegit encara mes pebre a la situació interna tot indicant que, si hi ha noves eleccions, el PSOE haurà d'analitzar si canvia de candidat.
La cap de llista per Barcelona, Carme Chacón, va dir pocs dies abans dels comicis que veuria bé un pacte amb Podem i altres forces d'esquerra, sense tancar la porta a Ciutadans. Chacón rebutja la consulta de Podem, però creu que, davant l'emergència social, cal una aliança d'esquerres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades