28 de desembre de 2015
28.12.2015

La coalició, una fórmula habitual a Europa

La cancellera Angela Merkel encapçala la seva segona gran coalició amb els socialdemòcrates en les seves tres legislatures

28.12.2015 | 07:07

Un recurs al diàleg. Catorze dels vint països de la Unió Europea, més Noruega i Islàndia, que no formen part del club, es governen amb coalicions de centredreta o centreesquerra, que van des de bipartits com a Alemanya o Àustria a fórmules de quatre o cinc partits, com a Bèlgica.

Els fragmentats resultats de les eleccions generals d'Espanya obren la porta a una eventual coalició de partits per formar govern, una forma d'aliança fins ara inèdita al país, però de gran tradició entre la majoria dels socis de la Unió Europea (UE).
Els països nòrdics apareixen com a paradigma dels governs pluripartidistes, encara que Dinamarca explora des de juny les possibilitats d'un executiu en franca minoria encapçalat pel Partit Liberal de Lars Løkke Rasmussen, que va aconseguir el 19,5% dels vots i només compta amb 34 dels 179 escons del Parlament. Governa amb el suport a la Cambra del bloc de la dreta, que va superar en vots al bloc de centreesquerra de la fins llavors primera ministra, la socialdemòcrata Helle Thorning-Schmidt. Els socialdemòcrates van ser la força més votada en els comicis de juny i l'ultranacionalista Partit Popular Danès, de tall xenòfob, va escalar al segon lloc, però va rebutjar entrar en l'executiu al·legant que podria tenir més influència com a suport extern, que formant part del govern.
A Suècia, des d'octubre de 2014 el socialdemòcrata Stefan Löfven lidera en minoria un executiu de coalició amb els ecologistes. Poc després de prendre possessió, en presentar el seu primer projecte de pressupostos, Löfven va comprovar les dificultats de no comptar amb majoria parlamentària i va arribar a convocar eleccions anticipades, però va desistir després que l'Aliança de centredreta garantís la governabilitat. L'objectiu comú, impedir que els ultradretans Demòcrates de Suècia, la tercera força parlamentària, influís en la política nacional. Un altre soci europeu, Finlàndia, i dos que no ho són, Islàndia i Noruega, també compten amb coalicions de govern, acords que igualment formen part intrínseca de la història democràtica Letònia, Estònia i de la veïna Alemanya.

El cas alemany
En 2013 els conservadors d'Angela Merkel van quedar a cinc escons de la majoria absoluta, però des del primer moment van descartar un govern monocolor amb suports puntuals i van sondejar possibles coalicions fins a tancar un acord amb la segona força, el Partit Socialdemòcrata (SPD). És la segona gran coalició que presideix Merkel en les seves tres legislatures com a cancellera. A Àustria, la gran coalició signada després dels comicis de 2013 és al contrari: el primer ministre és el socildemòcrata (SPÖ) Werner Faymann governa amb els populars (ÖVP) de Michael Spindelegger, ministre d'Exteriors.
A Itàlia, els governs de les dues últimes dècades s'han format gràcies a coalicions , però de caràcter tan heterogeni i feble que la manca de suport d'un petit grup provocava la caiguda de l'Executiu. En els últims anys el país viu en una anomalia encara més gran per la qual els últims tres primers ministres no han sortit elegits de les urnes: Mario Monti, Enrico Letta i l'actual, Matteo Renzi. Matteo Renzi va obtenir la investidura al febrer de 2014, gràcies al suport del Partit Demòcrata (PD) i de les forces centristes com Elecció Cívica (SC) i el partit del Nou Centredreta.
El cas més recent l'ha protagonitzat Portugal, on les seves últimes eleccions de l'octubre passat van deixar un escenari sense majories absolutes que finalment va derivar en una solució inèdita en els seus 40 anys de democràcia: un Govern liderat pel partit que va acabar segon en els comicis, el socialista amb un acord d'esquerres, que va provocar la caiguda menys d'un mes del conservador Passos Coelho, a qui el president Anibal Cavaco havia encarregat un Executiu en minoria.
Als països del Benelux també és tradició la formació de governs de coalició, una fórmula a la qual Holanda ha recorregut després de les eleccions de 2012 amb un govern presidit pel primer ministre liberal Mark Rutte, del qual formen part els laboristes del PvdA. A Luxemburg governa des de desembre de 2013 el liberal Xavier Bettel, en coalició amb socialistes i verds. I a Grècia, des del passat gener, governa una coalició de l'esquerra (Syriza) i els nacionalistes grecs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook