La policia va matar la matinada de dissabte a diumenge tres persones de raça negra, una d'elles de manera "accidental", a Chicago, una ciutat que ha estat escenari de protestes per l'excessiu ús de la força per part de les autoritats, segons fonts oficials i mitjans locals.

La policia va informar en un comunicat que Bettie Jones, de 55 anys i mare de cinc fills, va ser ferida d'un tret "de manera accidental i va morir tràgicament" quan els agents van acudir a una trucada per "violència domèstica" en la qual un home deia que era amenaçat a casa seva.

"Estenem les nostres més profundes condolences a la família i amics", afegeix la nota policial. Pel que sembla, el fill de l'home amenaçat, Quintonio LeGrier, estudiant d'enginyeria de 19 anys, estava colpejant amb un bat de beisbol la porta del seu dormitori i els agents afirmen que es van haver d'enfrontar a "una persona combativa" i que els seus trets li van causar la mort. Segons la família LeGrier, en declaracions a la cadena televisiva local WLS, el jove tenia problemes mentals, però no era agressiu. "Vull que aquesta investigació sigui exhaustiva, vull respostes", va dir Evelyn Glover Jennings, la cosina de Jones, que era veïna de LeGrier.

Un altre tiroteig

D'altra banda, i en un altre succés, la policia va abatre un home quan es trobava en ple assalt "a mà armada" al sud de la ciutat. La policia de Chicago va anunciar, així mateix, que els funcionaris involucrats en tirotejos hauran de passar a posicions administratives durant 30 dies durant la investigació, en lloc dels tres dies habituals fins ara.

Aquests nous fets de violència policial a Chicago es produeixen una setmana després que centenars de persones es manifestessin per exigir la dimissió de l'alcalde, Rahm Emanuel, a qui acusen d'haver encobert un policia blanc que l'any passat va matar un jove negre.

Un portaveu d'Emanuel va indicar que l'alcalde es trobava de vacances amb la seva família a Cuba, i va emetre un comunicat en què va subratllar que "qualsevol moment en què un policia fa servir la força pública mereix respostes, i sense tenir en compte les circumstàncies, tots lamentem quan es perd una vida a la ciutat".

Les protestes es van basar en la publicació al novembre d'un vídeo en què es veu el jove Laquan McDonald, de 17 anys i que anava armat amb un ganivet, corrent, aparentment allunyant-se d'un grup de policies, quan rep el primer de 16 trets .

La policia de Chicago ja ha estat condemnada en altres ocasions per l'ús excessiu de la força. Un jutge federal dels Estats Units va determinar el 14 de desembre passat que la Policia de Chicago va fer un ús de "força excessiva" en l'incident que va precedir la mort d'un detingut de raça negra, Philip Coleman, de 38 anys, el 2012 i que va ser arrossegat amb les manilles al llarg de diversos metres.