El Comitè Federal del PSOE va ajornar la decisió de retardar o no el congrés ordinari del partit previst per al febrer, en què els socialistes han de decidir sobre la continuïtat de Pedro Sánchez com a secretari general, tal com van acordar diumenge els principals barons amb Sánchez.

No obstant això, les federacions de Castella-la Manxa i València, a través dels seus secretaris d'Organització, i la d'Astúries, en boca del seu president, Javier Fernández, van demanar que el congrés del partit se celebri a finals de febrer o principis de març, segons alguns assistents.

L'últim congrés ordinari del PSOE -el que va enfrontar a Sevilla Alfredo Pérez Rubalcaba i Carme Chacón- va tenir lloc al febrer de 2012, ja que el de juliol de 2014, en què va ser elegit Sánchez, va tenir caràcter extraordinari.

Després del 20-D, Sánchez va anunciar que es presentarà a la reelecció, però vol retardar el conclave fins a la primavera per esperar a veure com es resol la formació de govern o si es convoquen noves eleccions.

La divisió d'opinions entre els líders territorials sobre si el congrés del partit ha de retardar-se fins a la primavera, com pretén Sánchez, va quedar clara en les seves declaracions a l'entrada de la reunió, tot i que la direcció federal va destacar que ahir només tocava parlar de pactes.

Mentre que els dirigents amb més pes es van mostrar partidaris de tractar la qüestió en el moment que toca -encara pugui coincidir amb una eventual negociació de Sánchez amb Podem i altres partits per intentar formar govern-, el líder del PSOE va obtenir el suport exprés de la madrilenya Sara Hernández i la presidenta de Balears, Francina Armengol, per posposar-lo.

Al capdavant dels barons més crítics amb Sánchez, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va rebutjar que el congrés es retardi i va reclamar que se celebri quan diuen els estatuts. «El congrés es farà quan toqui», va dir.