El Comitè Federal del PSOE va aprovar per una àmplia majoria una resolució que permetrà al secretari general, Pedro Sánchez, intentar formar govern amb Podem i altres partits d'esquerres si garanteixen la unitat d'Espanya i renuncien a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Després que Sánchez i els barons consensuessin el text diumenge, quan semblava llunyà l'acord, el Comitè Federal el va ratificat al final d'una maratoniana reunió de sis hores que, encara que tenia com a únic punt el dels pactes, va estar també marcada per la delicada situació del partit i del lideratge de Sánchez.

La resolució deixa clar que el PSOE no donarà suport a la investidura de Mariano Rajoy ni de cap altre candidat del PP, i que només en el cas que els populars no aconsegueixin una majoria, serà quan Sánchez intentarà forjar un consens per arribar a la Moncloa.

No obstant això, en la seva intervenció davant el Comitè Federal, el candidat socialista es va comprometre a no intentar formar govern «a qualsevol preu» i que no negociarà cap acord que posi en perill la integritat territorial d'Espanya. «L'autodeterminació, el separatisme i les consultes que busquen l'enfrontament només portaran més fractura a una societat ja de per si dividida. Són innegociables per al PSOE i la renúncia a aquests plantejaments és una condició indispensable perquè el PSOE iniciï un diàleg amb el resta de formacions polítiques», assenyala la resolució.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, va celebrar el mandat donat a Sánchez per poder negociar amb Podem. «Abans d'asseure'ns a negociar, Pablo Iglesias ha de renunciar al seu referèndum vinculant a Catalunya, ha quedat clar», va dir contundent Díaz.

Si Rajoy és incapaç de ser reelegit president, Sánchez va reivindicar la seva «legítima responsabilitat» de buscar una nova majoria «progressista i d'esquerres» per conformar un govern «ferm i estable». «No buscarem ni cordons sanitaris, ni línies vermelles, ni trinxeres, ni talaies», va prometre el secretari general.

«Estarem a l'alçada»

Sánchez va destacar que no ho farà «a qualsevol preu», sinó des del diàleg, defensant l'interès d'Espanya. «Estarem a l'alçada de la lliçó democràtica que han donat els ciutadans, no caurem en la resignació, ni en el maximalisme, no serem covards ni extravagants», va resumir.

Malgrat el permís concedit a Sánchez per poder negociar amb Podem si Rajoy no és investit, diversos dirigents van mostrar els seus recels que el PSOE, amb només 90 diputats, pugui governar sostenint-se en diversos partits.

El més expressiu va ser el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, qui entre que hi hagi noves eleccions o que Sánchez sigui president, es va inclinar per la primera hipòtesi.