La voluntat de consens del PP per aconseguir que Mariano Rajoy continuï al capdavant del Govern és tan àmplia que a hores d'ara ni tan sols descarten que arribin a oferir al PSOE que entri a formar part del futur Executiu. El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, va assegurar que tots els escenaris estan oberts. Maíllo va explicar que el líder socialista, Pedro Sánchez, va arribar a la reunió de Moncloa amb el «no per davant» i no se li va poder oferir res. «No s'ha pogut aprofundir en cap contingut, aquest va ser el gran problema», va afegir. En tot cas, encara esperen que Sánchez «recapaciti» perquè la «responsabilitat no és només de qui ha guanyat les eleccions, també de qui ha quedat segon». Maíllo li va suggerir que es fixi en els acords a Alemanya i França. Ddg madrid

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que el que «urgeix» és que el nou Parlament respongui a una situació d'«emergència social» i que aquesta és la seva prioritat per negociar amb altres partits sense renunciar a la defensa de la unitat de Espanya des de la «democràcia», en al·lusió al referèndum català. Després de reunir-se amb el president del Govern, Mariano Rajoy, al Palau de la Moncloa, Iglesias va assenyalar que el cap de l'Executiu «és perfectament conscient que Podem» ni per activa ni per passiva facilitarà un Govern presidit per ell «ni per ningú del PP», i va alertar de la possibilitat que el PSOE estigui pensant en una «gran coalició».

El líder de Podem, que va traslladar a Rajoy que ara «no toca parlar de butaques, sinó d'Espanya», va ser preguntat insistentment sobre la possibilitat que Podem pugui aparcar la seva defensa del referèndum català per facilitar un acord amb el PSOE, i, tot i que no va pronunciar la paraula referèndum, va assegurar que la seva posició és molt clara. «El que hem dit és el mateix que diem sempre: qui no entengui que la unitat d'Espanya es defensa des de la democràcia i qui no entengui la diversitat i la plurinacionalitat del país no ha entès res. El mateix que vam dir fa una setmana ho seguim dient», va destacar.

«Ara bé, el que és urgent», va assegurar després de defensar la plurinacionalitat d'Espanya, és que «les Corts comencen el seu camí el dia 13 i els espanyols no poden esperar i no mereixen uns representants parlant de jocs de cadires i no dels problemes dels ciutadans».

Per part seva, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va traslladar a Rajoy que només s'abstindrà per facilitar la seva investidura si el PSOE fa el mateix, i va instar el líder d'aquest partit, Pedro Sánchez, que «mogui fitxa» per permetre que comenci la legislatura. Rivera es va reunir al Palau de la Moncloa durant una hora amb el cap de l'Executiu per analitzar el panorama polític després de les eleccions i li va confirmar que votarà en contra de la seva investidura, que no estarà en cap Govern que no encapçali i que farà una oposició «responsable i útil».

Doble abstenció

L'única possibilitat que C's s'abstingui per permetre que Rajoy governi és que el PSOE canviï d'actitud i faci el mateix, i, per això, va instar el president del Govern a informar-lo de les novetats en les seves negociacions amb Sánchez.

De moment, va reconèixer que aquest no està disposat a permetre una taula de diàleg com la que ell defensa perquè formi Govern la llista més votada. «Fins que això no es produeixi, esperarem a veure si es posa en marxa la legislatura. Estarem expectants per veure si el PSOE canvia», va assenyalar abans de constatar la «batalla interna» que hi ha al Partit Socialista.

Davant d'aquesta, va dir que coincideix amb els barons que, com Susana Díaz, Emiliano García Page o Guillermo Fernández Vara, són contraris al fet que el PSOE arribi a acords amb Podem i «l'amalgama» de partits amb els quals està coalitzada la formació de Pablo Iglesias perquè defensen un referèndum territorial.

El president del Govern va traslladar a Iglesias i a Rivera que els resultats de les eleccions del 20 de desembre demostren «el mandat democràtic» que ha de ser ell qui encapçali el proper Executiu. El Govern, en un comunicat, va destacar que Rajoy va defensar seguir com a president a en haver estat el PP el partit més votat i després de recordar que així ha succeït sempre en la història de la democràcia espanyola.