La dona de Samy Amimour, un dels tres kamikazes de la sala de concerts parisenca Bataclan, estava orgullosa de la participació del seu marit en els atemptats de novembre, i lamentava no haver pogut immolar-se amb ell, va divulgar el diari Le Parisien. En diversos correus electrònics enviats des de Síria, Kahina, de 18 anys, va dir haver conegut els seus plans «des del principi», i haver-lo animat a anar a França «per terroritzar la població francesa, que tanta sang té entre les seves mans». «Res serà com abans. Envejo tant el meu marit, m'hauria agradat tant estar amb ell per fer-me explotar», assenyalava en un missatge el passat 18 de novembre, cinc dies després d'aquests atacs en què hi va haver 130 morts i més de tres centenars de ferits. La jove ?enaltia la violència i assegurava que mentre es seguís ofenent l'islam i els musulmans «tothom» seria un objectiu potencial, i «no només els policies o els jueus». Kahina va conèixer Amimour el 2013 i va viatjar amb ell a Síria. efe/Ddg parís

El president de Rússia, Vladímir Putin, va signar un decret pel qual va estendre les sancions econòmiques imposades a Turquia a empreses controlades per ciutadans turcs independentment de la seva localització. La disposició modifica el decret signat el 28 de novembre passat «sobre les mesures per garantir la seguretat nacional de Rússia davant d'accions criminals i delictives, així com sobre l'adopció de mesures especials en relació amb la República de Turquia».

En la seva nova redacció, el decret amplia «la prohibició o restriccions a empreses controlades per ciutadans turcs i/o per organitzacions sota jurisdicció turca per realitzar determinats treballs en el territori de Rússia, segons una llista elaborada pel Govern rus». Anteriorment, la mesura afectava únicament les empreses sotmeses a la jurisdicció de Turquia.

El nou decret de Putin fa la mateixa precisió per als contractes amb empreses controlades per ciutadans turcs, que també han de ser autoritzats pel Gabinet de Ministres. Les sancions econòmiques contra Turquia van ser adoptades en represàlia per l'incident amb un bombarder rus SU-24 a la frontera turco-siriana, que va ser abatut per avions turcs, atac que el Kremlin va qualificar de «cop a traïció» i «repte sense precedents».

Les mesures van ser anunciades després que Moscou exigís a Ankara disculpes, compensacions i càstig als culpables de l'atac, que complia una missió de bombardeig antiterrorista a Síria. Putin va ordenar al Govern prohibir els vols xàrter entre Rússia i Turquia, fins fa poc la segona destinació turística preferida dels russos per darrere d'Egipte.

Rússia va anunciar que seguirà subministrant gas a Turquia malgrat les sancions econòmiques adoptades contra Ankara i tampoc renuncia a estendre l'estratègic gasoducte Turkish Stream. «Rússia té gas, que és prou barat, i disposa de la infraestructura necessària, de manera que estem disposats a subministrar gas i a augmentar els volums», va declarar el ministre d'Energia rus, Aleksandr Novak.

Malgrat l'actual tensió en les relacions entre els dos països, Novak va destacar que «la cooperació econòmica i comercial ha de continuar». Turquia, el cinquè soci comercial de Rússia fins a l'entrada en vigor de les sancions, rep de Moscou més del 50 per cent de les seves necessitats de gas.