La Policia belga va detenir dues persones sospitoses de planificar un atemptat durant les celebracions de Cap d'Any a diversos llocs «emblemàtics» de Brussel·les, on continua l'alerta per amenaça terrorista en el nivell 3 i el desplegament militar als carrers. La Fiscalia federal belga va informar que ha aconseguit frustrar un atemptat a la capital amb una operació en la qual hi va haver un total de sis detinguts, quatre d'ells alliberats, i dos actualment sota mandat d'arrest, sospitosos de planificar els atemptats i la identitat dels quals no s'ha precisat per no perjudicar la investigació.

Les forces de seguretat van portar a terme diversos escorcolls diumenge i dilluns a la regió de Brussel·les i de Lieja, així com al Brabant Flamenc, a petició d'un jutge d'instrucció de Brussel·les especialitzat en terrorisme. La policia ha confiscat diversos objectes, principalment material informàtic, vestits d'entrenament militar i material de propaganda del grup terrorista Estat Islàmic que està sota examen. No van trobar, però, ni armes ni explosius.

Segons els diaris del grup Mediahuis, els arrestats tenien com a objectiu la pròpia policia belga, en concret la Comissaria General propera a la turística Grand Place, al centre de Brussel·les, sobre la qual haurien llançat «amenaces concretes». Tot i que la Fiscalia no va confirmar aquesta informació, l'"rgan de Coordinació per a l'Anàlisi de les Amenaces (OCAM) va decidir elevar el nivell d'alerta per a les comissaries a Brussel·les del 2 al 3 fins al pròxim 4 de gener.

En una entrevista al diari Le Soir, el ministre d'Interior belga, Jan Jambon, va destacar que el nivell d'alerta 3 de quatre possibles al país es mantindrà «el temps que calgui». Arran dels atemptats del 13 de novembre a París, l'amenaça terrorista continua sobre Bèlgica, des d'on es van organitzar, en part, els atacs i on vivia, entre d'altres sospitosos, un dels presumptes terroristes més buscats, Salah Abdeslam.

«No descartem que Abdeslam pugui estar a Bèlgica», va dir Jambon, que va manifestar la seva «sorpresa» per «l'ampli suport de què sembla aprofitar-se» el presumpte terrorista «per amagar-se durant tant de temps».

La Policia belga ha inculpat un total de nou persones en el marc de la investigació de París, entre ells Ali Oulkadi, qui suposadament va conduir Abdeslam dels districtes de Laeken a Schaerbeek a Brussel·les, el 14 de novembre, després que aquest fos traslladat des de París per altres dos sospitosos, Hamza Attou i Mohammad Amri, també detinguts.

Per altra banda, els EUA han esperat a que les forces iraquianes completessin la presa de la ciutat de Ramadi i expulsessin d'allà l'Estat Islàmic per anunciar la mort de deu dirigents d'aquest grup terrorista, entre ells un «contacte directe» del cap dels atemptats del passat novembre a París.

Operacions constants

El portaveu de la missió nord-americana a l'Iraq contra l'EI, coronel Steve Warren, va anunciar en un teleconferència que, des del 7 de desembre i de manera constant, han acabat amb la vida de deu líders del grup gihadista en bombardejos a Síria i l'Iraq. Warren va destacar la mort a Síria el passat dia 24 de Charaffe a Mouadan, dirigent de l'EI i «vincle directe» amb el líder dels atemptats del 13 de novembre a París, el belga d'origen marroquí Abdelhamid Abaaoud.