L'exdiputat socialista Eduardo Madina és partidari de no retardar el congrés ordinari del PSOE, com proposa el secretari general, Pedro Sánchez, i considera inviable que els socialistes puguin entaular un pacte de govern amb Podem i IU. Madina va exposar aquesta postura davant Sánchez durant la seva intervenció al Comitè Federal del PSOE de dilluns passat, en què va qualificar de «molt dolent» el resultat dels socialistes a les eleccions generals.

En una gravació obtinguda per Antena 3 del que va dir a l'interior de la reunió, celebrada a porta tancada, Madina va reclamar que el congrés per elegir secretari general se celebri quan marquen els estatuts, el que seria a finals de febrer o principis de març . «Jo no li tindria por a un congrés. Vull un nou Comitè Federal a principis de gener que convoqui el congrés en termini, perquè no trobo raó per no fer-ho», va defensar Madina, que s'uneix així a la petició feta per barons com l'andalusa Susana Díaz i l'asturià Javier Fernández. Madina s'ha quedat sense escó, ja que el PSOE només va aconse?guir sis diputats per Madrid, quan ell anava de número set.

Per al polític basc, el resultat obtingut pels socialistes «no és acceptable, és molt dolent». «No ens ha passat Podem per un pèl», va lamentar. Davant els càrrecs del partit, segons l'esmentada gravació, l'exdiputat va expressar els seus recels sobre un pacte de govern amb Podem, com intentaria Sánchez si la formació que dirigeix ??Pablo Iglesias renuncia al referèndum a Catalunya. «Imaginem que al líder de Podem li dóna per dir demà que es fa enrere en això del referèndum, que no ho farà perquè se li trenca el partit. Quant sumen IU, més Podem, més el PSOE? Sumen més que PP i Ciutadans? No, sumen menys», va raonar Madina.

El secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, va admetre que la discussió interna generada al voltant de la data del congrés que els socialistes han de celebrar el proper any per reelegir seu secretari general està sent «un espectacle lamentable». Per a López, «endarrerir dos mesos el congrés no significa una hecatombe dins del PSOE, sinó fer-lo amb més garanties».

Discussió pendent

«És la discussió que haurem d'obrir en el proper Comitè Federal, perquè, per descomptat, tota aquesta mena d'espectacle que estem donant públicament em sembla lamentable en termes del PSOE», va reconèixer.

Segons la seva opinió, no és el mateix fer el congrés si governa el PP, si ho fa el PSOE o si hi ha nous comicis, fet pel qual va recomanar celebrar-lo «amb aquestes incògnites aclarides i amb certes certeses».

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, es va mostrar partidari d'arribar, a nivell estatal, a un pacte de governabilitat amb Podem similar a l'aconseguit a la seva autonomia, que «ha tingut com a exclusiva preocupació l'agenda social».

El president autonòmic va mostrar la seva intenció de treballar en la direcció que pugui haver-hi un acord «que a més sigui estable i raonable, que suposi un canvi», i va indicar que l'entesa amb Podem «és assequible».