El diputat i secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, està a un pas de ser el nou president del Congrés, segons han reconegut fonts de la negociació, que asseguren que el suport de Ciutadans està molt avançat, al que es podria sumar fins i tot el del PP.

A menys de 24 hores perquè es produeixi la votació en el ple en el qual es constitueix el Congrés, aquest dimecres, encara queden alguns serrells al possible acord a tres bandes, en el qual no hi participaria Podem, davant la negativa dels altres partits a acceptar la seva condició de tenir quatre grups parlamentaris, el seu més tres territorials.

No obstant això, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha expressat la seva confiança en què Podem pugui incorporar-se a aquest acord per formar la Mesa del Congrés.

Per la seva banda, fonts del PP han advertit que l'acord encara no està tancat, tot i que reconeixen que s'han produït avanços en les últimes hores. El repartiment dels nou llocs de la Mesa que s'està plantejant donaria la presidència al PSOE, en la figura de Patxi López, mentre que el PP s'asseguraria dues vicepresidències i una secretaria, per la qual cosa seria el grup amb major representació en la Mesa.

Els socialistes tindrien, a més de la presidència, una secretaria, mentre que Ciutadans i Podem obtindrien una vicepresidència i una secretaria cadascun.

Sánchez destaca que López "ha fet del diàleg la bandera"

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha elogiat Patxi López assegurant que té una trajectòria política impecable durant la qual "ha fet del diàleg la bandera".

Sánchez ha valorat la figura de l'exlehendakari durant la seva intervenció en la reunió dels diputats i senadors socialistes al Congrés.

El líder socialista ha confiat que el Parlament torni a ser "el centre de debat i decisió política que va perdre en els últims quatre anys" amb Mariano Rajoy, que "va confondre la majoria absoluta amb l'absolutisme".

"Negociarem, acordarem i la nostra voluntat per estendre la mà, els acords i el diàleg a la dreta i a l'esquerra és màxima, però volem que el Congrés sigui eficaç, eficient i útil i que es dirimeixin qüestions de política nacional", ha sostingut Sánchez.