La Fiscalia Anticorrupció sol·licita sis anys de presó per a l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa i quatre anys i sis mesos per al també expresident Rodrigo Rato, per apropiació indeguda en l'emissió de les anomenades targetes 'black'.

En el seu escrit d'acusació, remès aquest dijous a l'Audiència Nacional, Anticorrupció sol·licita l'obertura del judici oral i a més acusa els altres 64 usuaris de les targetes d'un suposat delicte continuat d'apropiació indeguda, amb penes d'entre un i quatre anys de presó, depenent de si s'aplica l'atenuant de reparació de dany a l'haver retornat les quantitats gastades.

Pel que fa als expresidents de l'entitat, la Fiscalia demana, a més de les penes de presó, que indemnitzin Bankia o en defecte d'això al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) amb 9,3 milions d'euros per part de Miguel Blesa i amb 2,6 milions per Rodrigo Rato.

Aquestes quantitats es corresponen amb el total utilitzat pels usuaris de les targetes l'emissió de les quals van autoritzar, en el període en què cadascun d'ells va presidir l'entitat, i hauran de respondre a ella "conjunta i solidàriament amb cadascun dels acusats usuaris de tals targetes, havent de deduir-se les ja satisfetes".

Per al conjunt dels 66 acusats, es demana a més la inhabilitació per exercir càrrecs públics o relacionat amb el sector bancari durant el temps de la condemna.

Així, Anticorrupció explica com Blesa va autoritzar el lliurament de les targetes "per a despeses de lliure disposició, inclosos els aliens a la representació de l'entitat", creant així "una mena de sistema retributiu que mancava de tota empara legal". Al matix temps, també considera que les targetes van ser emeses "al marge del circuit ordinari" de l'entitat, per dotar-les de la "necessària opacitat" i que va ser la seva mà dreta, Ildefonso Sánchez Barcoj, qui "es va encarregar materialment de donar les indicacions" relacionades amb aquestes.

Pel que fa als controls de l'entitat, la Fiscalia explica que, "amb el propòsit d'ocultar la veritable naturalesa i finalitat de l'emissió, Caja Madrid mai va practicar la corresponent retenció fiscal" i les va incloure en la comptabilitat "indegudament".

Després de l'arribada de Rodrigo Rato, continua l'escrit, el llavors director general, Sánchez Barcoj, "li va explicar l'ús d'aquestes targetes i li va fer lliurament d'una, decidint el nou president mantenir el sistema establert pel seu predecessor".

Aquesta acusació arriba després que, el 23 de desembre del passat any, el jutge instructor del cas, Fernando Andreu, donés per conclosa la fase d'investigacions i deixés la porta oberta al judici oral en considerar que els fets podrien ser constitutius d'un delicte per part dels 66 usuaris de les targetes.

Les acusacions particulars encapçalades per UPyD van ser les primeres a reaccionar i van demanar la pena més alta possible (10 anys de presó) para Blesa, Rato i Barcoj per suposats delictes continuats d'apropiació indeguda i administració deslleial.

Pels 63 acusats restants va demanar 6 anys de presó i inhabilitació per a càrrecs públics per un delicte d'apropiació indeguda.