El líder de Podem, Pablo Iglesias, va carregar contra «el trio del bunker» constituït per PP, Ciutadans i PSOE, i sobre la intenció dels socialistes de buscar pactes progressistes va assegurar que no es refia del que digui qui ha pactat la Mesa del Congrés amb la dreta. «Avui mateix Patxi López repetia paraula per paraula coses que anteriorment ha dit Podem, el problema no és el que diguin és el que fan, i gairebé sempre es posen d'acord amb PP o amb la seva crossa, que és Ciutadans», com han fet amb «les dretes» a canvi de la butaca de la Presidència del Congrés, va dir Iglesias a la cambra després de prendre possessió del seu càrrec com a diputat.

El pacte entre PP, PSOE i Ciutadans, al qual Iglesias es va referir com de la «vergonya», va provocar la indignació de Iglesias, i més quan el seu partit va quedar fora de la Mesa del Senat. «Si algú ha dificultat la possibilitat d'un canvi en aquest país ha estat Pedro Sánchez», va lamentar. En aquest sentit, el líder de Podem va assenyalar que «avui és un dia trist per als que apostem pel canvi perquè hem vist el PSOE una vegada més fer el que gairebé sempre fa: dir una cosa i fer exactament la contrària».

El socialista Patxi López va ser escollit president del Congrés, mentre que Celia Villalobos i Rosa Romero del PP, Micaela Navarro, del PSOE, i Gloria Elizo, de Podem, són les quatre noves vicepresidentes.

López va apostar pel «diàleg» i l'«entesa» entre les forces parlamentàries com els «grans valors polítics» que han de presidir la propera legislatura, i va destacar davant els nous diputats que Espanya és «sobretot un projecte comú». En el seu primer discurs com a president de les Corts, López va apuntar que des del poder legislatiu «hem de saber gestionar les discrepàncies» i «buscar en totes les ocasions que ens sigui possible més el que ens uneix que el que ens separa», fet que, va destacar, és «l'essència mateixa» del «nostre país» i de la democràcia.

Per part seva, el president del Govern, Mariano Rajoy, considera que, després de la constitució de les Corts de la XI legislatura i malgrat el «no» a la seva investidura que va reiterar ahir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, «arriba el moment de l'entesa, l'acord i el sentit comú» per a un Executiu encapçalat per ell. Rajoy va garantir que el PP treballarà per aconseguir aquest acord, perquè creu que és el que els ciutadans van demanar a les urnes.

Acabar amb les «trinxeres»

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va destacar que els espanyols van votar el passat 20 de desembre «canvi però també diàleg», i per això va fer una crida a l'entesa i a abandonar la política de «bàndols i trinxeres». «Que ningú es pensi que arribarà el canvi si tornem a la política de bàndols, trinxeres i blocs entre partits», va assenyalar Rivera.