El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat aquest divendres al rei Felip VI la seva voluntat de conformar un govern amb el PSOE i IU presidit per Pedro Sánchez i amb ell com a vicepresident. Seria un executiu "plural" i amb una composició "proporcional als resultats del 20-D", segons ha anunciat després de la trobada en una roda de premsa al Congrés. Segons Iglesias, caldria negociar aquest govern de "canvi" mitjançant un debat "obert a la ciutadania", i entre altres aquest executiu hauria d'impulsar una reforma de la Constitució que s'hauria de votar "a tots els territoris de l'Estat". Ha assegurat que el seu partit defensa que a Catalunya se celebri un referèndum però creu que cal "no posar línies vermelles". Ha promès, en canvi, una cartera ministerial per a En Comú Podem, d'acord a la "realitat plurinacional" de l'Estat i del seu govern.

Iglesias ha trencat aquest divendres el guió del procés d'investidura d'un nou president proposant un pacte amb el PSOE per investir Sánchez. Amb tot, ha admès que de moment no ha abordat aquesta possibilitat amb el líder dels socialistes, i sí al rei, que ha estat el primer a saber-ho en el marc de la ronda de contactes per a la investidura.

Segons Iglesias, és una "oportunitat històrica" que Sánchez hauria d'acceptar perquè el líder dels socialistes "no està en condicions de proposar un govern exclusiu del PSOE" i, en canvi, té accés a la presidència i a la confirmació d'un govern d'esquerres.

El govern d'esquerres que proposa Iglesias tindria el suport del PSOE (90), Podem i les seves confluències (69) i IU (2), 161 diputats en total, i necessitaria sumar suports i abstencions per superar un debat d'investidura.

Sánchez president, Iglesias vicepresident

El mateix Iglesias ha esvaït una de les incògnites de la conformació d'aquest govern: la presidència. Segons ha apuntat, li pertocaria a Sánchez, com a líder de la formació amb més vots que conforma el govern, mentre que es reservaria per a ell la vicepresidència. La direcció actual del grup confederal al Congrés formaria part de l'equip negociador per a la conformació del govern. Seria, ha dit també "un govern paritari".

El dret a decidir no és "una línia vermella"

Iglesias ha assegurat que la seva formació segueix defensant que a Catalunya se celebri un referèndum, però ha rebutjat plantejar-ho com una línia vermella. "Assumim que aquesta proposta s'ha de posar en discussió amb altres, però entenem que no hi pot haver línies vermelles" i "volem escoltar les propostes dels nostres eventuals socis de govern", ha dit. Per contra, ha rebutjat també que els barons del PSOE posin també les seves "línies vermelles". "Tot s'ha de poder discutir i dialogar" i "han d'entendre com ha votat la gent, també a Catalunya", ha dit.

Una cartera per a En Comú Podem

El líder de Podem ha assegurat que En Comú Podem tindria una cartera en aquest executiu, que ja ha atribuït al portaveu de la confluència, Xavier Domènech. "Qui va guanyar les eleccions a Catalunya va ser En Comú Podem, i és evident que hi haurà d'haver una cartera ministerial que assumeixi plantejar solucions a la realitat plurinacional del nostre país que assumeixi En Comú Podem", ha dit.

Els "eixos de govern" de Podem

Iglesias ha marcat ja el que al seu entendre han de ser els eixos del govern: Mesures urgents per resoldre situacions greus d'emergència social com els desnonaments, les tallades de subministraments o les alternatives habitacionals per a les víctimes de violència de gènere, així com les prestacions als desocupats que ara no en reben.

També mesures per afrontar "els canvis constitucionals que requereix la nova transició", amb el "blindatge dels drets socials", contra la "corrupció", una reforma per a la "independència de la Justícia", una reforma de la llei electoral i una reforma constitucional "donant la paraula als ciutadans".

Al rei "li ha semblat una proposta raonable"

Iglesias ha assegurat que després de sentir la seva proposta, el rei Felip VI ha reaccionat "amb interès, normalitat i naturalitat". "Li ha semblat una proposta raonable", ha afirmat a preguntes de la premsa.