Almenys 58 persones van morir ahir, més de la meitat d'elles civils, en diverses explosions registrades al suburbi de Sayeda Zeinab de Damasc, al sud-est de la capital siriana i de majoria xiïta, tal com va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans. Segons l'ONG, entre les víctimes hi havia 25 milicians xiïtes fidels al règim del president Bashar al-Assad, de nacionalitat siriana i estrangera. L'Observatori tampoc va descartar que el nombre de morts pogués anar augmentant encara més perquè entre els ferits hi havia casos greus.

Per la seva banda, l'agència oficial siriana de notícies, SANA, va anunciar anteriorment que almenys 45 persones van perdre la vida en aquests "atemptats covards".

Segons l'agència, que va citar una font del Ministeri d'Interior sirià, un cotxe bomba va explotar en una parada d'autobusos a la zona de Ku Sudan. Després dos "terroristes" van fer explotar els cinturons que portaven adossats al cos quan els ciutadans es van congregar per ajudar els ferits causats pel primer atac, va afegir SANA. L'explosió va deixar 40 ferits, dels quals molts a hores d'ara encara es troben en estat greu.

La branca del grup gihadista Estat Islàmic (EI) a Damasc, va assumir avui l'autoria de l'atemptat, dut a terme "contra un niu dels apòstates politeistes", segons un comunicat difós a través d'internet.

L'EI va xifrar que l'atac va provocar la mort a prop de 50 persones i ferides a 120.

Les negociacions

Paral·lelament, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va instar ahir l'oposició i el règim sirià a aprofitar al màxim les converses de pau que s'estan celebrant a Ginebra i va recordar la necessitat que les forces de Bashar Al-Assad permetin l'entrada d'ajuda immediata per als civils.

"Aquest matí, a la llum del que està en joc en aquestes converses, faig una crida a ambdues parts per treure el màxim profit d'aquest moment", va explicar en unes declaracions. Malgrat que representants de l'aliança de l'oposició siriana s'han traslladat a la ciutat suïssa i van mantenir ahir una reunió informal amb el mediador de l'ONU, Staffan De Mistura, van aclarir que no estan participant encara en el procés de negociació per posar fi al conflicte.

"Totes les parts en la crisi a Síria tenen el deure de facilitar l'accés humanitari, no en una setmana, no just després de les discussions, sinó ara. Els nens no estan patint com a resultat d'un accident de guerra, sinó com a resultat de la tàctica de guerra: la rendició o morir de fam", va afirmar Kerry.