La segona ronda de consultes del Rei amb les forces parlamentàries conclou el dimarts amb la incògnita de si algun líder polític optarà aquesta vegada a la investidura, després de la renúncia en primera ronda del candidat del PP, Mariano Rajoy, i el desig de prendre el relleu expressat pel socialista Pedro Sánchez.

De fet, el vicesecretari de Sectorial del PP, Javier Maroto, ja ha avançat que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, tornarà a declinar anar a la investidura si continua sense els suports necessaris."Si no hi ha modificacions en els suports rebuts, no hi ha raons perquè canviïn les posicions", va subratllar, i alhora va recalcar que, en qualsevol cas, els populars són "molt respectuosos amb les decisions i propostes que faci el Rei" .

Després del parèntesi del cap de setmana, les audiències amb Felipe VI es reprenen demà amb el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech; el líder de Ciutadans, Albert Rivera; i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que fa dues setmanes va llançar una oferta de Govern conjunt amb el PSOE. No serà fins dimarts quan el monarca torni a citar al Palau de la Zarzuela als dos principals candidats, Pedro Sánchez i Mariano Rajoy.

Per als socialistes, si dimarts Rajoy torna a dir "no" al Rei, "hauria d'apartar-se definitivament del seu partit i de la política" i deixar pas perquè Sánchez intenti formar una majoria. "Rajoy té 48 hores per decidir si passarà a la història com el president més irresponsable de la democràcia", va alertar el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que va acusar Rajoy d'haver provocat un "bloqueig institucional" amb l'únic objectiu d'intentar guanyar temps. Hernando també va aplaudir el suport de tots els barons socialistes al compromís de Sánchez de consultar la militància qualsevol possible acord de Govern, perquè "enforteix" el partit.

Una idea que no comparteix en absolut el popular Javier Maroto, que va advertir a Sánchez que la proposta de govern "radical" que té al cap és un "laberint sense sortida". Maroto va acusar el líder del PSOE de ser el "primer secretari general que enfronta la militància amb la direcció" del seu partit. El dirigent del PP va reclamar a Sánchez que, en lloc d'escoltar només "a uns milers de militants", aci cas dels "milions de votants que aposten per la moderació i l'estabilitat" d'un "acord global i de generositat" amb el PP i Ciutadans.

Precisament, des de Ciutadans, el seu vicesecretari general, José Manuel Villegas, va criticar Rajoy per haver "llançat la tovallola per poder presidir Espanya".