02 de febrer de 2016
02.02.2016

'Caucus', Delegats, Super Tuesday.. guia ràpida de les eleccions nord-americanes

La votació del caucus d'Iowa inaugura el procés per elegir candidat en els partits demòcrata i republicà

02.02.2016 | 12:21
Hillary Clinton durant un discurs

Encara que ja fa uns dies que es parla dels diferents candidats que opten a la Casa Blanca per part de republicans i demòcrates, la veritat és que és ara, amb l'arrencada de les primàries a Iowa, quan es produeix el tret de sortida oficial de la cursa per elegir el successor de Barack Obama.

Amb els 'caucus' d'Iowa ha arrencat aquest 1 de febrer el complicat procés d'eleccions primàries en què els dos grans partits que s'han anat alternant en el poder des de fa dècades elegiran el seu representant per les eleccions del 8 de novembre.

A continuació repassem 5 claus per entendre el procés d'elecció dels candidats a la Casa Blanca a Estats Units i resolem un dubte. Què és un caucus?

1. Caucus

Fins a principis del segle passat, aquest era el mètode pel qual els partits triaven els seus candidats, però avui en dia ja són pocs els que se celebren. Els caucus són en realitat reunions de persones que formen part del partit o molt implicades que es reuneixen un determinat dia per veure a quin candidat recolzaran a les eleccions dels EUA.

Els caucus es diferencien de les primàries en els participants. Hi prenen part persones molt més polititzades i són els propis partits i no l'Estat els que decideixen la data. També és l'administració qui es fa càrrec de les despeses de la celebració.

2. Primàries

És el mètode emprat en la majoria dels estats i sorgeix a principis del segle XXI amb l'objectiu de donar més poder als ciutadans en l'elecció dels candidats a la Casa Blanca. En les primàries, els electors van a votar com en les eleccions al Congrés o presidencials, però ho fan per un candidat d'un determinat partit.

Tant l'organització de la votació, com les despeses i l'elecció de la data les facilita l'Estat, fet que en moltes ocasions ha provocat xocs i polèmiques per buscar les dates que es consideren més idònies i que podrien tenir més pes en el resultat final.

Aquest any, el procés arrenca amb el caucus d'Iowa i les primeres primàries, com ja és tradició, se celebraran el 9 de febrer a New Hampshire. En algunes ocasions, els partits prefereixen per la seva estratègia triar una altra data a la fixada per a les primàries i llavors s'organitzen caucus.

Hi ha tres tipus de primàries:

- Obertes. En elles poden participar els votants de qualsevol partit, és a dir, que podria votar un votant republicà a les primàries demòcrates, així com els independents. No obstant això, només es pot votar en una de les primàries i no en ambdues. Normalment, en aquells estats on hi ha primàries obertes els votants no han de mostrar la seva afiliació al registrar-se.

- Tancades. Només poden participar els votants registrats de cada partit, el que significa que a l'hora de registrar-se cal fer-ho per una determinada formació. Aquesta és l'opció preferida pels partits, ja que evita que es pugui participar en les primàries rivals per tal d'influir en el resultat o fer que es triï a un candidat més feble.

- Semitancades. En elles poden participar tant els votants registrats del partit en qüestió com els independents. En aquests casos, és possible optar per registrar-se com a independent i no com a demòcrata o republicà perquè d'aquesta manera es podria participar en les primàries de l'altre partit.

3. Delegats

En votar en les primàries, els nord-americans no ho fan directament per un candidat, sinó per un delegat que s'ha compromès a votar per aquest candidat. Les normes per a l'elecció dels delegats les determina el partit a nivell estatal, de manera que difereixen d'uns estats a uns altres.

En general, es tracta d'activistes del partit, càrrecs públics a nivell local o persones de la confiança del candidat en qüestió. El dia de les primàries, els electors han de saber perfectament a quin candidat dóna suport cada delegat a l'hora de votar.

Els delegats hauran de votar per aquest candidat en la convenció del partit en la qual es tria a qui optarà a la Casa Blanca, però en el cas que la persona a la qual donen suport s'hagi retirat abans de la cursa electoral, haurien de votar en principi pel candidat al que aquesta hagi donat suport, si és que ho ha fet.

L'assignació dels delegats un cop s'han celebrat les primàries en un determinat estat es fa de forma proporcional al nombre de vots obtinguts en el cas dels demòcrates. Els republicans tenen un sistema molt més complex, que permet que siguin els estats els que trien com es fa el repartiment, recorrent en molts d'ells a la fórmula 'el guanyador s'ho emporta tot'.

Cal tenir en compte que per aquestes primàries s'han fixat una sèrie de normes. Així en el cas dels estats que celebrin les primàries entre l'1 i el 14 de març, la concessió dels delegats haurà de fer-se de forma proporcional, si bé en la majoria d'ells es fixarà un percentatge mínim que els candidats han de superar per entrar en el repartiment. A més, hi ha la possibilitat d'estipular que si un candidat guanya més del 50 per cent dels vots es quedi amb tots els delegats de l'estat.

A partir del 14 de març, s'autoritza el mètode de 'winner-take-all', una fórmula que sol ajudar a aclarir més ràpidament el camí per conèixer el que serà el candidat del partit, però també és possible optar per una fórmula híbrida , que combini les dues opcions.

Per complicar encara més aquest panorama, en el cas del Partit Demòcrata hi ha els superdelegats, normalment càrrecs del partit o membres del Congrés que representen el 20 per cent del total dels delegats i que no estan compromesos amb cap dels candidats per endavant. Aquesta figura es va incloure a partir de 1984, aparentment en un intent que l'aparell del partit tingués més veu en l'elecció.

En el cas del Partit Republicà, a més dels delegats elegits en les primàries, compten amb altres deu més als quals se suma un 'bonus' en funció de com va quedar el partit en aquest estat en anteriors eleccions. A més, també participaran en la convenció tres delegats per cada districte al Congrés i tots els membres del Comitè Nacional Republicà.

4. Convenció

Cadascun dels partits realitza una convenció a la que reuneix tots els delegats (al costat dels superdelegats o altres representants) i en la qual es formalitza la designació del candidat a la Presidència ia la Vicepresidència. Per regla general, per aquesta data ja se sap qui és l'escollit, en base als delegats que ha reunit durant el procés.

Si en la primera votació no hi ha un candidat elegit, llavors se celebraran totes les votacions que siguin necessàries i a partir de la segona els delegats no estaran obligats a recolzar el candidat pel qual han estat elegits. Això és el que es coneix com a 'convenció negociada'.

L'última vegada que va ocórrer en el cas dels demòcrates va ser el 1952, quan el senador per Tennessee Estes Kafauver va arribar primer en nombre de delegats a la convenció, però no va ser triat en la primera votació. Finalment, en la tercera votació el candidat triat va ser Adlai Stevenson, governador d'Illinois, qui perdria en les eleccions.

Aquest any, els republicans celebraran la seva convenció entre el 18 i el 21 de juliol a Cleveland, a Ohio, mentre que els demòcrates han convocat la seva entre el 25 i el 28 de juliol a Filadèlfia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook