El jutjat d'Instrucció número 3 de Tolosa ha autoritzat el primer canvi de nom per motius de transsexualitat a Guipúscoa que s´ha materialitzat en una nena de quatre anys, veïna de la localitat d´Asteasu, que ha passat de constar com a Luken a ser Lucía al Registre Civil. L´acte, dictat a l´octubre de 2015, respon a l´expedient promogut pels pares de la menor, que sol·licitaven el canvi de nom i considera que hi ha una «causa justa» per portar a terme la modificació i perquè la denominació femenina «Lucía» és la utilitzada habitualment.

El jutjat de Tolosa recorda que l´article 4 de la Llei 3/2007 disposa que la rectificació registral de la menció de sexe s'acordarà sempre que la persona que ho sol·liciti «acrediti que li ha estat diagnosticada una disfòria de gènere», mitjançant un informe mèdic o psicològic.

En aquest informe ha de constar l´existència d'una «dissonància entre el sexe morfològic o gènere fisiològic inicialment inscrit i la identitat de gènere sentida pel sol·licitant», així com la persistència d´aquesta circumstància i que no hi hagi un trastorn de personalitat.

L´acte entén que hi ha un «motiu justificat» que acredita el canvi de nom per la necessitat d'«adequar la realitat social de Luken a la seva realitat registral» i en què hi ha un informe mèdic que constata la disfòria de gènere del petit.

Aquesta condició implica «una identitat femenina que exterioritza» el menor «no només físicament, sinó en el seu comportament, malgrat la seva curta edat» que fa que sigui «tractat com a dona». Aquest canvi de nom és el segon que es produeix a la comunitat autònoma basca després que el 2013 s´aprovés una altra petició a Vitòria.