El primer ministre britànic, David Cameron, considera que l'esborrany presentat a Brussel·les sobre les reformes de la Unió Europea (UE) proporciona el "canvi substancial" que demana Londres, tot i que "falta feina per fer". Després de diversos dies d'intenses negociacions entre el primer ministre britànic i els líders d'institucions europees, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va posar sobre la taula un possible pla que contempla concessions al Regne Unit, per tal d'arribar a un acord a la cimera de la UE dels propers 18 i 19 de febrer.

Si el pla és aprovat pels Vint, Cameron podria convocar el promès referèndum sobre la permanència del Regne Unit al bloc comunitari el juny vinent, possiblement dijous 23, segons els mitjans britànics. El líder tory, que informarà avui el Parlament sobre la seva resposta al document, va qualificar el text de "veritable progrés". Segons la seva opinió, l'esborrany dóna fórmules per satisfer els quatre aspectes en els quals sol·licitava canvis: el mercat únic, la immigració dels ciutadans comunitaris, la competitivitat i la integració europea.

Tusk va presentar una proposta d'acord amb el Regne Unit que inclou concessions al país com permetre limitar els beneficis socials de certs treballadors comunitaris al seu territori, amb la qual pretén consolidar la seva pertinença al club comunitari. La proposta és fruit de mesos de treball i dels contactes entre Tusk , el primer ministre britànic i altres mandataris europeus.

La qüestió més espinosa, relacionada amb els beneficis socials dels treballadors comunitaris que resideixen al Regne Unit, s'ha resolt finalment amb una fórmula que potser no convenci del tot Londres ni tampoc altres capitals europees i institucions comunitàries, com el Parlament Europeu , a la qual es treu poder de decisió. Suposarà un "fre" d'emergència per als beneficis socials de treballadors comunitaris quan la immigració sigui excessiva. La proposta de Tusk recorda que la legislació comunitària estableix que els ciutadans de la UE gaudeixen de llibertat de moviment, però també apunta que aquest dret pot estar subjecte a limitacions per diverses raons.