La primera gran cita electoral dels Estats Units, els caucus d'Iowa, és determinant no pel que es vota sinó per com s'interpreta el que es vota, i en aquest sentit el senador republicà Marco Rubio va aconseguir el seu desitjat moment, mentre que la favorita, la demòcrata Hillary Clinton, va evitar el malson de perdre les dues primeres primàries en aconseguir una ajustada victòria sobre el senador Bernie Sanders. La tradició política nord-americana ensenya que a Iowa no guanya el que queda primer, sinó qui supera les expectatives. Amb aquesta premissa, el gran guanyador va ser Rubio i així ho va assegurar tota l'opinió publicada dels Estats Units.

El jove legislador hispà, de 44 anys, va aconseguir el seu moment, un impuls que atreu l'atenció dels mitjans i els donants i pot canviar-ho tot. Rubio estava tercer en els sondejos, set punts per darrere del senador Ted Cruz i 11 del magnat Donald Trump, i va donar la sorpresa en acabar a una diferència de tot just un punt del multimilionari, que va haver d'enfrontar-se amb el títol que més detesta, el de perdedor.

Trump, favorit en tots els sondejos des de fa mesos, va quedar segon, tres punts per sota de Ted Cruz, que "es va guanyar" la seva victòria a Iowa, com li van concedir rivals i editorialistes, amb la campanya més organitzada sobre el terreny en un estat que es batalla porta a porta.

Cruz, un ultraconservador allunyat de l'establishment, el grup dominant del partit republicà, va saber dirigir-se als seguidors del seu partit a Iowa en el seu idioma, el dels valors conservadors, i va fer seva la base que ha marcat en els últims anys els caucus republicans: els votants evangèlics.

Trump, divorciat diversos cops, va voler guanyar a Iowa saltant-se les regles de la campanya propera i no li va funcionar.