El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, està disposat a abandonar avui l'ambaixada equatoriana a Londres, on està asilat des de 2012, i lliurar-se a la policia, si l'ONU considera que la seva detenció és legal. La cadena BBC va assegurar que aquest organisme emetrà un dictamen favorable al periodista, que considera que el seu confinament forçós en aquesta legació -que no pot deixar perquè Londres li ha negat un salconduit-, suposa una violació dels seus drets.

L'australià, de 41 anys, fa més de tres anys que està refugiat a la legació equatoriana de la capital britànica, ja que vol evitar la seva extradició a Suècia, que el reclama per interrogar-lo per delictes sexuals, que ell nega. El periodista va recórrer el 2014 a l'anomenat Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, que després d'analitzar el cas anunciarà avui si Assange està sent retingut de "manera arbitrària" o, per contra, el seu confinament és legal.

En qualsevol cas, el Govern de Londres va aclarir que no té cap intenció d'acatar aquestes conclusions -que no són jurídicament vinculants- i va recordar que segueix pendent d'una "ordre de detenció europea" contra Assange per extradir-lo a Suècia.

La cadena BBC va observar, a més, que la conclusió a la qual pugui haver arribat l'ONU no tindrà cap "influència formal" sobre les autoritats britàniques i sueques. En un missatge a Twitter, Assange havia revelat que si l'ONU fallava en contra i anunciava que ha perdut el cas contra el Regne Unit i Suècia, abandonaria la legació d'Equador avui al migdia "per acceptar la detenció de la policia britànica, en no haver-hi perspectives significatives d'una nova apel·lació".