La Fiscalia de l'Audiència Nacional veu delictes d'injúries al Rei i als símbols o emblemes d'Espanya en la gran xiulada contra l´himne espanyol que es va produir al Camp Nou el passat 30 de maig durant la final de la Copa del Rei entre el Barça i l'Athletic Club de Bilbao. La Fiscalia va informar a favor que l'Audiència Nacional accepti la competència de la denúncia que va presentar Manos Limpias per la xiulada a l'himne.

En el seu informe, explica que l'Audiència Nacional pot investigar els fets perquè s'enquadrarien dins d'un d'aquests dos delictes, dels articles 490.3 i 543 del Codi Penal, competència d'aquest tribunal especial.

La reproducció per megafonia l'himne espanyol al Camp Nou abans de l´inici del partit, a volum elevat i durant només 48 segons, va ser rebuda amb una estrepitosa xiulada per la major part dels 95.000 assistents. Era la primera final de Copa del Rei presidida per Felip VI com a monarca.

En les dues anteriors finals de Copa disputades entre els dos equips, amb Joan Carles I com a rei, la situació va ser similar, ja que es van produir xiulades a l'himne espanyol tant al Vicente Calderón madrileny, el 2012, com a l'estadi de Mestalla, de València, el 2009.

Aquella mateixa nit, el Govern va condemnar els atacs contra els símbols que representen «el conjunt dels espanyols, la democràcia que els empara i la convivència que comparteixen».

El Govern basc, per la seva banda, va considerar un «error» pretendre sancionar els clubs per la xiulada a l'himne durant la final de la Copa del Rei i va afirmar que estava «fora de lloc» portar aquesta qüestió a la Comissió Antiviolència, que va proposar una multa de 123.000 euros a la Federació Espanyola de Futbol.