El virus del Zika està present de manera activa a l'orina i a la saliva humanes, però encara no hi ha proves que aquests dos fluids puguin transmetre'l d'una persona a una altra, va advertir un institut científic brasiler. La presència del virus a l'orina i a la saliva va ser detectada mitjançant exàmens de laboratori a mostres de dos pacients amb Zika fetes per científics del centre estatal Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz), el més gran d'investigació mèdica d'Amèrica Llatina.

"El fet que hi hagi un virus actiu amb capacitat d'infecció a través de l'orina i la saliva no està comprovat encara, ni vol dir que necessàriament ho sigui", va explicar el president de la Fiocruz, Paulo Gadelha, que va admetre, però, que hi ha "possibilitats que es pugui infectar una altra persona de manera sistemàtica a través d'aquests fluids".

L'especialista va afegir que encara són necessàries diverses investigacions per determinar si el Zika pot ser transmès a través d'un petó, per exemple. D'acord amb Gadelha, el descobriment "canvia el nivell de les investigacions i obliga a doblar els estudis". Part de les mostres usades en l'estudi van ser col·locades en contacte amb cèl·lules utilitzades per verificar l'activitat vírica, el que va permetre demostrar que el virus estava actiu en els fluids.

Per altra banda, les autoritats italianes van confirmar que des de l'inici de 2016 s'han registrat cinc casos de malalts per Zika, quatre d'ells a la regió del Vèneto, al nord-est d'Itàlia, i un cinquè a Roma. Els quatre casos detectats a la regió del Vèneto es van donar un al municipi de Treviso, dos a Pàdua i un altre a Vicenza, i tots els malalts van poder contraure el virus en viatges recents a Amèrica Llatina.