Els caucus d'Iowa, que obren el camí a la Casa Blanca, han mostrat que Donald Trump pot fer història, que el senador Bernie Sanders li pot arrabassar a la demòcrata Hillary Clinton el vot jove i que el senador Marco Rubio és el més sòlid candidat de l'establishment republicà. Si Iowa pot extrapolar-se a la resta de la contesa de primàries demòcrata i republicana, l'any 2016 pot passar a la història com una de les eleccions menys convencionals dels darrers anys, amb un Partit Demòcrata més a l'esquerra i uns republicans que han ignorat els seus dirigents tradicionals: els governadors.

El senador nord-americà-cubà Marco Rubio, que va quedar tercer amb un 23 % dels vots de les assemblees populars d'Iowa, va demostrar la seva força entre els republicans de zones urbanes i es converteix en l'únic aspirant de la política tradicional que té prou força per fer front al magnat Donald Trump.

"Rubio és el veritable guanyador. Ha excedit les expectatives. A més es converteix en el preferit de l'establishment, fet que canvia tota la dinàmica del partit", va explicar el professor de Ciències Polítiques de la Universitat Iowa State Steffen Schmidt.

Trump ha fet història malgrat quedar segon a només tres punts del guanyador, el senador Ted Cruz, el candidat dels evangelistes, amb un 24 % dels vots i el segon major nombre total de vots en la història dels caucus d'Iowa, que van atreure 180.000 persones.

El showman ha aconseguit mobilitzar un gran nombre de persones desencantades amb la política conservadora tradicional i, si manté aquesta capacitat de mobilització, és molt probable que Trump es converteixi en el candidat per a les presidencials de novembre.

Descartat Cruz, que no s'identifica amb l'establishment, Rubio sembla ser l'únic polític de l'aparell del partit amb suport suficient, ja que el seu més immediat seguidor a Iowa, el neurocirurgià Ben Carson, no va arribar al 10 % i tots els governadors i exgovernadors junts no van superar el 9 %. L'exgovernador de Florida Jeb Bush, que semblava a l'estiu començar com a favorit, només es va acostar al 3 % dels vots i no sembla que pugui aglutinar la voluntat dels líders del Partit Republicà que creuen que Trump pot destruir la formació.

La importància dels hispans

El senador republicà Lindsey Graham, que ha donat suport a Bush, va assenyalar que Rubio s'ha desplaçat massa a la dreta i "la seva posició en immigració s'acosta a la de Cruz", fet que va considerar dolent per al partit. "El problema és que estem perdent els hispans, la demografia que més creix", va assegurar el senador en una entrevista amb MSNBC, en la qual també va dir que les dones s'allunyen d'un partit republicà més a la dreta per postures extremes contra el avortament. L'única opció que queda per als moderats, va considerar, seria votar Donald Trump, "però si es fa això serà com comprar un bitllet per al Titanic després d'haver vist la pel·lícula".

En el bàndol demòcrata, Sanders ha aconseguit una gesta històrica en entrar amb força en la contesa d'un partit al qual no pertanyia, en el qual no tenia una estructura muntada i el qual espera canviar perquè deixi de ser un tabú parlar de "socialisme".

A Iowa, Sanders va arrasar entre els joves d'entre 17 i 29 anys amb el 84 % dels vots, fet que confirma que ha estat molt encertat qualificar-lo de candidat dels hipsters.

"M'agrada el seu missatge per acabar amb el privilegis dels milionaris, el medi ambient i els drets de la dona. És el moment per a Bernie i una revolució", explicava Annie Majure, que farà 18 anys abans de novembre i que per primera vegada participava en el complex procés del caucus.

"Els recintes electorals amb majoria d'estudiants van quedar paralitzats per l'alt nombre d'assistents", va explicar Majure.

L'entusiasme per Sanders no és exclusiu entre els joves i ha fet que aquest vell hippy de 74 anys, que es nodreix de donacions d'una mitjana de 27 dòlars per persona, mobilitzés votants nous per aconseguir un 49,57 % de sufragis davant del 49,86 % de Clinton.

L'exsecretària d'Estat, amb només unes dècimes d'avantatge, s'ha convertit en la primera dona en la història que guanya uns caucus d'Iowa i ara es troba davant el repte de frenar Sanders, que podria convertir les primàries demòcrates en unes de les més competitives mai vistes.