La tradició política als EUA, si alguna cosa ensenya, és que a l'Estat d'Iowa no guanya el que queda primer, sinó el que supera les expectatives. I així es pot deduir que, pel que fa als demòcrates, el vell activista Bernie Sanders es va sentir guanyador després de perdre davant l'exsenadora i exsecretària d'Estat Hillary Clinton per només un 0,29 % dels vots (el 49,57 % per al senador per Vermont contra el 49,86% de Clinton). I tot ha passat en un petit estat rural del Medi-Oest nord-americà, on fa només dos mesos les enquestes situaven Sanders més de dotze punts per darrere de la candidata favorita de l'establishment i de l'aparell del Partit Demòcrata.

Pot definir-se com una gesta històrica que el fa entrar de ple en les primàries d'un partit al qual no pertany -Sanders es presenta com a independent i es defineix com a "socialista"-, en el qual no té estructures locals i amb un finançament que impedeix donatius de més de 27 dòlars per càpita. Per descomptat, aquest veterà professor de Ciència Política novaiorquès (va néixer a Brooklyn fa 74 anys) representa als EUA el més semblant al moviment dels indignats a Europa. A Iowa va aconseguir el 84 % dels sufragis entre els joves d'entre 18 i 30 anys: un col·lectiu tradicionalment abstencionista, que es va mobilitzar al voltant d'un missatge en el qual advoca per acabar amb els privilegis dels milionaris, la defensa decidida del medi ambient i els drets civils.

Dimarts que ve, tot indica que aquest veterà hippy, que va ser empresonat mentre estudiava a la Universitat de Chicago per oposar-se com a objector a la guerra del Vietnam, guanyarà a Nou Hampshire, un estat amb un 90 % de població blanca i de caràcter progressista, veí de Vermont. Amb tot, el Partit Demòcrata encara considera "molt favorita" Clinton, malgrat que ningú va pensar mai que un veterà polític gairebé sense suport mediàtic pogués competir amb la candidata titular.

La maquinària i l'exèrcit d'analistes de la formació de l'ase (el símbol del partit) pensen que el missatge alternatiu de Sanders, que ha estat capaç des del passat mes de juliol de congregar desenes de milers de persones en els seus actes, organitzats a través de les xarxes socials per centenars de joves voluntaris a l'estil de Podem a les europees de 2014, té difícil encaix en els Estats del centre i de l'oest del país, on el percentatge de població no blanca és molt més gran que al nord-est. Però Sanders creu que la situació de "liquiditat" política en què es mouen milions de nord-americans des de l'esclat de moviments com Ocuppy Wall Street pot afavorir-lo.

Per si de cas, els demòcrates intenten apuntalar Clinton amb una forta presència a les principals cadenes televisives del país amb el lema de la seguretat i l'experiència per davant i amb el suport explícit dels dos últims presidents demòcrates: Bill Clinton i Barack Obama. A més, els responsables de la candidatura de Hillary ja han posat en marxa una campanya de la por per desmobilitzar els crítics amb l'establishment de Washington: "Què passaria si una figura marginal (com Sanders) fos candidat presidencial?", es preguntava un conegut presentador de la CNN. Davant de la primera dona que pot arribar a la Casa Blanca en la història dels EUA, Sanders exposa la seva experiència "tranquil·la" de bon gestor, com a alcalde de Burlington, la principal ciutat de Vermont, durant quatre mandats i que coneix tant la Cambra de Representants com el Senat.