08 de febrer de 2016
08.02.2016

Preguntes i respostes sobre el Zika

L'Organitzacoó Mundial de la Salut preveu que la malaltia afectarà entre 3 i 4 milions de persones d'aquí a un any

08.02.2016 | 00:00
Un home fumiga en una església de Caracas per evitar contagis de Zika a través dels mosquits.

La propagació del Zika a Amèrica ha causat certa incertesa a Europa davant la possibilitat d'haver de fer front a la malaltia per aquest virus, que encara que és generalment lleu, podria estar relacionat amb milers de casos de malformacions congènites pel contagi a dones embarassades. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el passat dia 1 una emergència sanitària internacional per malalties neurològiques vinculades al virus.
Aquest organisme internacional preveu que d'aquí a un any el Zika s'estendrà per tot el continent americà, a excepció de Canadà i Xile, i afectarà entre tres i quatre milions de persones. Alguns països com Brasil i República Dominicana han desplegat forces militars per intentar contenir el mosquit transmissor i també s'estan utilitzant mosquits transgènics i bacteris.
Però, què és el Zika, com es transmet la malaltia i quins són els principals símptomes? A aquestes i altres preguntes que es fan els ciutadans, després de les notícies de milers de casos de contagi al continent americà, responen en diversos documents al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat i la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.

què és el zika?
Rep aquest nom pel bosc del Zika, a Uganda (Àfrica), on va ser aïllat per primera vegada en micos el 1947, data a partir de la qual s'han generat petits brots, gairebé exclusivament a l'Àfrica, fins que el 2007 es va produir una epidèmia en una illa de Micronèsia. El Zika és un virus que es transmet per la picada de mosquits infectats del gènere Aedes-principalment Aedes aegypti i en menys mesura per Aedes albopictus (o mosquit tigre)- i pertany a la família Flaviviridae, de la qual també formen part els virus del dengue, la febre groga o l'encefalitis japonesa.

hi ha altres vies de tranmissió a més de la picada d'un mosquit?
Fins a la data, no s'ha documentat cap cas d'infecció pel Zika per transmissió sanguínia. No obstant això, un estudi a la Polinèsia Francesa durant el seu brot va trobar un 3% de positivitat per al virus, per la qual cosa no es pot descartar la possibilitat de transmissió a través de transfusions sanguínies. Pel que fa a la transmissió sexual, el passat dia 2 els Estats Units van confirmar el primer cas autòcton del virus i també el primer per transmissió sexual a un resident de Dallas (Texas) que va mantenir relacions amb un infectat per una picada de mosquit en un altre país. Paral·lelament, divendres es va confirmar que el virus està present a l'orina i la saliva humanes.

és una malaltia greu?
Fins a un 75% dels que s'infecten podrien no desenvolupar cap símptoma de la malaltia, de manera que aquesta pot passar ?desa?percebuda. La majoria dels malalts presenten símptomes lleus, que solen durar entre dos i set dies, i es recuperen sense seqüeles. La malaltia pot passar desapercebuda o diagnosticar-se erròniament com a dengue, chikungunya o altres patologies virals.

quins símptomes presenta?
Els símptomes més comuns són febre lleu, erupcions cutànies, dolors articulars i musculars, mal de cap o cansament, que se solen acompanyar de malestar general i conjuntivitis. Però durant un brot de la malaltia a la Polinèsia Francesa el 2013 i el recent brot de Brasil s'ha observat un increment en el nombre de malformacions neurològiques en nadons i en particular de microcefàlia, que s'ha associat a una infecció de la mare pel virus durant l'embaràs. L'associació de la infecció pel virus Zika i aquestes complicacions està encara en estudi.
com es tracta el zika?
No hi fins a la data tractament específic ni vacuna per curar la infecció d'aquest virus. El tractament se centra a alleujar els símptomes amb analgèsics i medicaments per a la febre, encara que també es recomana repòs i beure líquids abundants, especialment en climes càlids i en pacients amb febre alta, per prevenir la deshidratació. Però en general, es ?desa?consellen l'aspirina i els antiinflamatoris no esteroides, com l'ibuprofen, a l'inici dels símptomes, i fins que es confirmi el diagnòstic, per si es tractés d'un cas de dengue.

què vol dir que hi ha casos "importats"?
Un cas "importat" es refereix a una persona que es contagia a les zones de risc, fora d'Espanya, i que en tornar és diagnosticada. La importància d'aquests casos està en el fet que poden donar lloc a la transmissió autòctona del virus a les zones on és present el mosquit vector de la malaltia.

què són els casos de transmissió autòctona?
Una transmissió autòctona implica que les poblacions de mosquits presents en una àrea determinada estan infectades amb el virus i el transmeten a les persones susceptibles a les quals piquen. Els primers casos de transmissió autòctona estan associats a un cas importat. Quan es parla de transmissió autòctona, els malalts no tenen antecedents de viatges a àrees on està present la malaltia. A Europa no hi ha transmissió autòctona del virus Zika fins a la data.

quin és el risc que la malaltia arribi a europa?
És possible, encara que poc probable que es produeixin brots, però dependrà -insisteixen els especialistes- del fet que el mosquit tigre s'infecti a partir dels casos importats. El risc de transmissió se centra en les zones on el vector està present a Espanya i fonamentalment durant els mesos d'estiu, quan tenen més activitat i quan, a més, hi ha més viatgers al país procedents d'altres estats amb circulació d'aquest virus. A Espanya el mosquit tigre està present a set comunitats autònomes: Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, Andalusia, Balears, Aragó i País Basc.

com es pot prevenir la
malaltia?
La prevenció, en el cas de persones que hagin de viatjar a països on circula el virus, consisteix principalment a intentar evitar la picada dels mosquits infectats. Els Aedes són mosquits d'hàbits diürns i piquen principalment en les primeres hores del matí i últimes de la tarda. Es recomana ús de repel·lents, cobrir la pell amb peces llargues i utilitzar barret. A més, si és possible, s'aconsella dormir en llocs protegits dels mosquits o amb mosquiteres. En el cas de dones embarassades, es ?desaconsella viatjar a zones endèmiques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook