El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va assenyalar ahir que el veto de Podem a negociar conjuntament amb Ciutadans "condueix directament al fet que segueixi governant Rajoy", i va considerar que els votants d'aquesta formació política no esperen això. En una trobada amb alcaldes socialistes de la Comunitat de Madrid, el socialista va assenyalar que aquests votants el que esperen és generositat, responsabilitat i diàleg, alhora que va advertir que els socialistes no toleraran aquests vetos.

Luena també es va referir a l'encàrrec que li ha fet el rei Felip VI al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, d'intentar arribar a un acord per a la investidura després que el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ho hagi declinat en dues ocasions: "En un setmana s'ha passat de l'escapisme de Rajoy a la responsabilitat de Sánchez".

Per a Luena, el balanç de la passada setmana, en què el líder socialista va mantenir diverses ?reu?nions per arribar a aquest acord, ha estat positiu, ja que "existeixen elements perquè hi hagi una aliança progressista per a Espanya".

A més, va especificar que la preocupació del PSOE són les polítiques i "el projecte de país", que no segueixi governant el PP i el fet de poder aglutinar "les forces del canvi perquè hi hagi un Govern progressista". Segons la seva opinió, "és possible aconseguir-ho però per fer-ho possible uns altres han d'escollir", en referència a Podem, dels quals va dir que "l'evolució ha estat curiosa: dels grups (parlamentaris) als ministeris i ara bloquejos i vetos".

Pel que fa a la negociació, Luena va destacar que "si estem aquí és perquè sumant s'està a prop del canvi", per la qual cosa, va afegir, "cal acabar amb el veto i el bloqueig per aconseguir aquest Govern progressista". "Quan perd la societat ningú pot guanyar i el que provoqui això perdrà més que ningú", va dir.

Missatge clar a Podem

Pel que fa a Podem, el secretari d'Organització socialista li va dirigir un missatge concís: "Que ho tinguin clar, el PSOE no admetrà exclusions ni tampoc negociacions en exclusivitat. Això no és una condició assumible pel PSOE i han de saber que el veto condueix directament que segueixi governant Rajoy". D'altra banda, Luena va recordar que avui la comissió negociadora del seu partit es reu?nirà amb els que volen arribar a acords "al voltant de continguts polítics". Entre les prioritats sobre les quals es negociarà, va citar la recuperació econòmica i la creació d'ocupació, la lluita contra la desigualtat, una nova agenda de drets i llibertats, un pacte per la ciència, la cultura i l'educació, prestigiar el paper d'Espanya a la Unió Europea i la reforma constitucional.

Prèviament havia intervingut la secretària dels socialistes de Madrid, Sara Hernández, qui va advocar pel canvi de Govern per millorar també la vida municipal. Hernández va demanar que es fomenti l'autonomia i el finançament local, així com la derogació de la llei de bases de règim local, per a la qual cosa va fer una crida al diàleg i al consens entre les forces polítiques. A més, la secretària socialista va donar suport a ?Sán?chez en la seva estratègia i línies de negociació per aconseguir aquest Govern del canvi que, va dir, "mereixem els espanyols".