Almenys 35 persones van morir ofegades en dos naufragis d'embarcacions que transportaven refugiats des de les costes turques a l'illa grega de Lesbos. Almenys 12 persones van morir i tres van ser rescatades amb vida en enfonsar-se una barca a la província de Balikesir, mentre que almenys unes altres 23 es van ofegar en un naufragi pocs quilòmetres al sud, després de sortir de les platges de la veïna regió d'Esmirna. La segona embarcació transportava uns 40 refugiats, segons els primers testimonis, i a l'hora de tancar aquesta edició només s'havien trobat quatre supervivents, fet pel qual es tem que la xifra de víctimes augmenti.

El mal temps a l'Egeu, amb vents, onatge i baixes temperatures, va provocar danys fins i tot a embarcacions d'esbarjo en els ports d'oci de les costes turques, de manera que la travessia a Lesbos, que es troba a una desena de quilòmetres del litoral de Turquia, és extremadament arriscada.

Turquia té censats uns 2,5 milions de refugiats sirians, dels quals 260.000 viuen en campaments gràcies al suport de les autoritats, mentre que la resta sobreviu pel seu compte, normalment treballant il·legalment, atès que encara no està en vigor l'anunciada llei que regularà el seu accés al mercat laboral.

Paral·lelament, un dels 42 immigrants que viatjaven a la pastera rescatada diumenge per Salvament Marítim a deu milles de la costa sud de Gran Canària va morir a l'hospital de l'illa, al qual va ser evacuat amb set companys. Tots presentaven símptomes d'hipotèrmia i deshidratació.

Per altra banda, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar a Ankara que si la Unió Europea (UE) vol aturar la immigració il·legal, ha d'establir mecanismes que permetin als que fugen de conflictes, especialment a Síria, buscar refugi de manera legal i segura a Europa.

Merkel va viatjar a Turquia per discutir el pla tancat el passat novembre entre Brussel·les i Ankara perquè aquesta prengui mesures per frenar el pas de refugiats a territori comunitari, a canvi de 3.000 milions d'euros i d'accelerar la negociació d'entrada a la UE i la eliminació de visats.