10 de febrer de 2016
10.02.2016
CAS NÓOS

Exalts càrrecs atribueixen a Matas els contractes amb Nóos

Declaren davant el jutge que contractaven a Urdangarin seguint les instruccions de l'expresident balear

10.02.2016 | 18:04
Exalts càrrecs atribueixen a Matas els contractes amb Nóos

Tres exalts càrrecs del Govern balear han admès avui davant el tribunal haver executat l'ordre de contractar Nóos perquè tenia darrere Iñaki Urdangarin, una decisió que han atribuït a l'expresident Jaume Matas, com ja va fer ahir l'exdirector general d'Esports, José Luis "Pepote" Ballester.

Matas, per a qui la Fiscalia demana una condemna d'11 anys de presó, serà també el protagonista de la sessió de demà del judici del cas Nóos a l'Escola Balear de l'Administració Pública (EBAP) de Palma, on s'asseu al banc dels acusats la infanta Cristina com a cooperadora de dos delictes fiscals del seu marit.

Cap dels tres exalts càrrecs que han declarat avui, l'exdirector de la Fundació Illesport, Gonzalo Bernal; l'exgerent d'Ibatur, Juan Carlos Alía i l'exassessor jurídic de l'esmentada empresa pública, Miguel Ángel Bonet, va rebre una ordre directament de Matas, però els tres coneixien que les instruccions que els donaven procedien d'ell i no era possible discutir-les.

Bernal ha assegurat que en el procés perquè el Govern contractés Nóos "les instruccions sempre venien del president", tant perquè portés l'oficina de seguiment del patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, com per organitzar dos fòrums de turisme i esport el 2005 i 2006.

Ha precisat que era conscient que tant les ordres que rebia de Ballester com de la llavors cap de gabinet de presidència, Dulce Linares, només podien procedir del cap de l'executiu perquè excedien la capacitat de despesa del director general (van suposar en total 2,5 milions d'euros) i la cap de gabinet actuava directament a instàncies de Matas.

A preguntes tant de la fiscal Ana Lamas com de la lletrada de Manos Limpias Virginia López Negrete, l'exalt càrrec ha reiterat que el "contracte verbal" a Nóos per a l'oficina de l'equip ciclista i els dos convenis de col·laboració per a l'organització dels illes Balears Fòrum es van decidir perquè els havia proposat Iñaki Urdangarin.

En el mateix sentit s'ha pronunciat l'exassessor jurídic d'Ibatur, Miguel Ángel Bonet: "La idea que jo vaig rebre és que aquest contracte es feia perquè hi havia el senyor Urdangarin darrere i per ser el senyor Urdangarin qui era", ha dit sobre els 150.000 euros que l'institut va pagar a Nóos per material publicitari per a l'equip ciclista.

Bonet, que ja està pres per dues condemnes per malversació i s'enfronta en el cas Nóos a peticions de pena d'entre 5,5 i 13 anys de presó, ha abundat a més que va ser Matas qui va donar l'ordre.

"A mi em la transmetre el director gerent (el també acusat Juan Carlos Alía, que ha declarat prèviament) i em va fer el comentari que venia de presidència. A Ibatur hi havia la consigna molt fèrria que tot el que venia de Presidència no es discutia", ha manifestat Bonet.

El propi Alía ha dit també que a final de 2003 va rebre de Ballester la indicació de contractar i pagar a Nóos una part del conveni de patrocini de l'equip ciclista Illes Balears-Banesto, la corresponent al material promocional i que va entendre que l'ordre procedia de Matas.

"Em va dir Pepote: 'Ja saps que ha dit el 'presi' que vosaltres a Ibatur també heu de pagar alguna cosa de l'equip ciclista, el marxandatge, que és lògic, i has de fer el conveni o el contracte amb ells', i així va ser", ha explicat.

Després de la reunió on va conèixer Urdangarin i el seu soci Diego Torres, Alía va demanar a Bonet que donés forma a aquesta decisió: "Venia com a ordre donada que havíem de fer aquest conveni amb aquests senyors i així ho vaig fer".

Davant una pregunta de la fiscal Anticorrupció Ana Lamas de per què va conformar el pagament de diverses factures a Nóos Consultoria onze dies abans de signar aquest acord amb l'empresa, Alía ha dit que no es va fixar en les dates i que signava les factures que li presentava l'assessoria jurídica perquè entenia que eren correctes.

Alía no va qüestionar ni el preu, uns 150.000 euros, ni la contractació directa a Nóos Consultoria per part de l'administració. "Avui dia sé, després de tot el que ha passat i després de tot el que estic vivint, que no va ser el més legal", ha reconegut.

Matas, l'advocat del qual, José Zaforteza, es va reunir divendres passat amb els fiscals Anticorrupció possiblement a la recerca d'un pacte, tindrà oportunitat d'explicar-se demà davant el tribunal sobre el que han declarat els seus quatre exsubordinats.

Ballester col·labora amb la Fiscalia des del principi de la instrucció del cas, per la qual cosa el ministeri públic ja li aplica aquest atenuant i demana per a ell una condemna de 2 anys de presó.

Els lletrats de Bernal, Alía i Bonet també es van reunir la setmana passada amb el fiscal Pedro Horrach per tractar que els seus clients tinguessin igualment reduccions en les seves penes a canvi de la confessió que han materialitzat avui.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook