La Comissió d'Exteriors del Congrés dels Diputats va acordar, just després de constituir-se, proposar la data del 16 de febrer per a la compareixença del ministre, José Manuel García-Margallo, en la qual es debatrà la posició d'Espanya davant el proper Consell Europeu. La Comissió va acordar aquesta data per a la compareixença en la seva primera decisió d'aquesta legislatura, tot i que com va explicar el president d'aquest òrgan, Jesús Posada, parlarà amb el Ministeri per ratificar-la. Tots els grups parlamentaris estan d'acord en què García-Margallo debati amb ells la posició que Espanya ha de portar a aquest Consell Europeu, atès que el Govern està en funcions, tot i que la majoria d'ells demanava la compareixença en ple del president, Mariano Rajoy. Quelcom que van recordar els portaveus a la Comissió del PSOE, Podem i Ciutadans, mentre des del PP es va assenyalar que el Govern sempre ha fet compareixences prèvies per explicar els Consells Europeus i després el cap de l'Executiu informava dels acords assolits en les cimeres de Brussel·les. efe/Ddg madrid

El president del Congrés, Patxi López, es va comprometre a la Mesa de la Cambra a «intentar portar» a la propera reunió d'aquest òrgan, prevista per a la setmana que ve, una data per al ple d'investidura, davant la petició del PP, Podem i Ciutadans de posar una data «com més aviat millor». López va recordar que decidir aquesta data és una «competència exclusiva» seva i va destacar que així la mantindrà, però va adoptar aquest compromís «davant la petició dels diferents grups de buscar certeses», va explicar. També va assenyalar que hi ha d'haver un «acord amb el mateix candidat perquè la data sigui raonable» i va negar que s'hagi «estudiat mai cap data».

En la reunió d'ahir de la Mesa, el PP va insistir en la seva petició que el debat d'investidura se celebri el proper 22 de febrer, data a la qual s'oposen els socialistes i el propi López, ja que entenen que és necessari donar-li temps suficient a Sánchez per reunir els suficients suports. La vicepresidenta primera de la Cambra, Celia Villalobos (PP), va recordar que el 1993, sense majoria absoluta, el socialista Felipe González va tardar una setmana a acudir al Congrés des que el Rei li va encarregar la investidura i que el mateix va passar amb José María Aznar el 1996, que va trigar una mica més en sotmetre's al debat d'investidura perquè hi havia «un pacte escrit» amb CC, CiU i el PNB.

El president del Govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, acudirà a la reunió de divendres amb Pedro Sánchez amb la intenció de demanar-li que «canviï d'actitud» i «no menyspreï» els més de set milions de votants del PP. Aquesta serà la idea amb la qual Rajoy acudirà a la reunió amb el líder del PSOE, segons va explicar el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que va assegurar que els populars assistiran a aquesta i altres reunions que tinguin -com la que tindrà Rajoy amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera- amb la «mà estesa» per «fer un projecte viable per a Espanya en aquesta nova singladura».

Crítiques a Rajoy

El secretari general del PSOE va retreure al president del Govern en funcions que «s'afanyi» a reunir-se abans amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que amb ell, que és qui té el mandat de formar govern.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va assegurar que és «molt optimista» i està convençut que el PSOE, «més aviat que tard», entendrà que «no té sentit» pactar amb Ciutadans o el PP i estarà disposat a negociar amb Podem un Govern de coalició. Iglesias va assegurar que, quan el PSOE estigui disposat a negociar, Podem estarà preparat per parlar del nou Govern, que «és el que toca». A més, va revelar que dilluns es va creuar diversos missatges amb Sánchez.