El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va acusar el líder socialista, Pedro Sánchez, d'ignorar en les seves negociacions amb altres forces polítiques el «problema més important» que té Espanya en aquest moment, l'«amenaça independentista» a Catalunya. A més, Rajoy va advertir que encara que els números són suficients per a Sánchez per aconseguir la investidura, és «impossible que a Espanya hi pugui haver un Govern que es qualifiqui com a tal en contra del PP» i sense comptar amb aquest partit, a més que no és el més democràtic.

El líder del PP va presidir al Senat la reunió del seu grup parlamentari en aquesta Cambra, dos dies abans de la seva reunió amb Pedro Sánchez i en la vigília de la que mantindrà amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera. Davant tots dos, va explicar, mantindrà la seva proposta d'una gran coalició entre populars, socialistes i Ciutadans i els advertirà també que el PP «no entrarà en cap joc ni s'abstindrà en res» perquè és el partit que ha guanyat les eleccions i que «defensarà la seva victòria».

Per part seva, Sánchez va continuar la seva ronda de contactes amb diversos col·lectius reunint-se amb patronal i sindicats. Si el president de la CEOE, Juan Rosell, va assegurar que no tenen por d'un Govern del PSOE amb Podem, els líders d'UGT i CCOO van considerar aquest acord relativament senzill.

La patronal, sense por

Rosell va assegurar que no tenen por d'un Govern del PSOE amb Podem ni tampoc a possibles modificacions en la legislació laboral, i tant ell com el president de Cepime, Antonio Garamendi, van considerar que les propostes socialistes estan plenes de bones intencions, però caldria concretar què es pot fer i què no. Unes paraules que el portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va emmarcar en la normalitat d'una democràcia moderna.

Els secretaris generals d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, veuen senzill l'acord entre el PSOE i el partit de Pablo Iglesias i van opinar que la repetició de les eleccions evidenciaria un fracàs i suposaria perdre un temps preciós.

Tots dos van advertir a Sánchez que hi ha un risc de recaiguda econòmica per les tensions dels mercats financers i el van animar a configurar un govern de canvi que contempli «més flexibilitat i temps» per negociar amb Brussel·les la reducció del dèficit públic.

També hi va haver una reunió entre els equips negociadors del PSOE i del PNB, i el portaveu d'aquest partit al Congrés, Aitor Esteban, es va queixar d'alguns elements de «recentralització» que adverteixen en la proposta negociadora dels socialistes, tot i que veu possibilitat d'acord en assumptes econòmics i socials.

Durant la jornada hi va haver nombroses declaracions en resposta a les paraules del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, assegurant que ETA espera «amb ganes» un govern PSOE-Podem perquè el partit d'Iglesias ha assumit les reivindicacions de l'esquerra abertzale.

Diversos dirigents del PSOE, Podem i ERC les van criticar. Els socialistes van demanar a més la seva compareixença al Congrés i el seu secretari d'Organització, César Luena, li va exigir una rectificació, mentre que Errejón li va retreure que intenti «estendre la por».

Per aquest hipotètic Govern entre socialistes i Podem va advocar el portaveu d'En comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, que es va mostrat convençut que podrà ser una realitat «en breu» i va confiar que el document final reculli el referèndum català.