El papa Francesc i el patriarca ortodox rus Kirill van signar a l'Havana una declaració comuna en la que va ser la primera reunió dels jerarques de les dues religions després de 1.000 anys davant els desafiaments com la persecució dels cristians al Próxim Orient. "La consciència cristiana i la responsabilitat pastoral no ens permeten que ens mantinguem indiferents davant els desafiaments que requereixen una resposta conjunta", es llegia a la declaració en italià i en rus que tots dos van signar a l'aeroport cubà. La reunió històrica arribava just pel motiu que explicaven en aquest document comú, la necessitat de donar atenció "envers aquelles regions del món on els cristians estan sotmesos a persecució, concretament a molts països del Próxim Orient Mitjà i Àfrica del Nord". efe/Ddg l'havana

El papa Francesc va demanar ahir als bisbes i a tots els religiosos mexicans que "no ignorin el desafiament" que el narcotràfic representa "per a tota la societat mexicana, inclosa l'Església", en el seu discurs a la catedral de Ciutat de Mèxic. Francesc va assegurar que el narcotràfic, per la seva proporció i per la seva extensió al país, "és com una metàstasi que devora".

"La gravetat de la violència que disgrega i les seves trastornades connexions, no ens han de permetre a nosaltres, pastors de l'Església, refugiar-nos en condemnes genèriques", va insistir. Els va demanar també "coratge profètic i un seriós i qualificat projecte pastoral" per contribuir a crear una "delicada xarxa humana, sense la qual tots seríem des de l'inici derrotats per aquesta insidiosa amenaça".

La recepta del Papa als membres de l'Església per acabar amb el narcotràfic i la violència va ser la de començar "per les famílies; acostant-nos i abraçant la perifèria humana i existencial dels territoris desolats de les nostres ciutats; involucrant les comunitats parroquials, les escoles, les institucions comunitàries, les comunitats polítiques, les estructures de seguretat".

Va afegir que "només així ens podrem alliberar totalment de les aigües en les quals lamentablement s'ofeguen tantes vides, sigui la de qui mor com a víctima, sigui la de qui davant de Déu tindrà sempre les mans tacades de sang, encara que tingui les butxaques plenes de diners sòrdids i la consciència anestesiada".

El Papa, que pel llarg discurs va haver de beure aigua, els va demanar que "siguin, per tant, bisbes de mirada neta, d'ànima transparent, de rostre lluminós". "No tinguin por de la transparència. L'Església no necessita de la foscor per treballar. Vigilin perquè les seves mirades no es cobreixin de les penombres de la boira de la mundanitat, no es deixin corrompre pel materialisme trivial ni per les il·lusions seductores dels acords sota la taula", els va aconsellar.

En una part improvisada del seu discurs, Francesc va recomanar als bisbes mexicans que "si han de barallar-se, que ho facin. Si han de dir-se coses, que les diguin. Però com a homes, a la cara". El Pontífex va confiar que l'Església sigui capaç de col·laborar per "contribuir a la unitat del seu poble; d'afavorir la reconciliació de les seves diferències i la integració de les seves diversitats i de promoure la solució dels seus problemes endògens". "Mèxic i la seva Església arribaran a temps a la cita amb ells mateixos, amb la història, amb Déu", va dir el Papa, que també va assenyalar que "potser alguna pedra en el camí retarda la marxa, i la fatiga del trajecte exigirà alguna parada".

Record per als emigrants

Francesc va recordar en el seu discurs davant els bisbes i el clergat mexicà els riscos i la integració, de vegades difícil, dels emigrants que es dirigeixen als Estats Units a la recerca d'una vida millor. El Papa va expressar la seva estima per tot el que estan fent "per afrontar el desafiament de la nostra època representada en les migracions". "Són milions els fills de l'Església que avui viuen a la diàspora, peregrinant cap al nord a la recerca de noves oportunitats", va explicar.

El Pontífex va destacar que "molts d'ells deixen enrere les pròpies arrels per arriscar-se, fins i tot en la clandestinitat que implica tot tipus de riscos, a la recerca del llum verd que jutgen com la seva esperança". "Tantes famílies es divideixen i no sempre la integració en la presumpta terra promesa és tan fàcil com es pensa", va afegir.

Per això, va demanar als bisbes que "siguin capaços de seguir-los més enllà de les fronteres" i per això "reforcin la comunió amb els seus germans de l'episcopat nord-americà, perquè la presència materna de l'Església mantingui viva les arrels de la seva fe". El drama de la immigració, molt important per a Francesc, tornarà a ser recordat en la visita a Ciudad Juárez.