L'Assemblea General del PNB, reunida a Pamplona, va aprovar el seu "full de ruta" per als propers quatre anys, que, dirigit a donar "un nou pas en l'autogovern", té com a "elements substantius" el reconeixement nacional d'Euskadi i el dret a decidir. Així ho va explicar el secretari de l'Euzkadi Buru Batzar (EBB), Koldo Mediavilla, en donar a conèixer l'aprovació, per 318 vots a favor, quatre en contra i tres abstencions, del document polític presentat a aquesta assemblea, que és l'equivalent a un congrés a altres partits.

El document aposta més per una bilateralitat en la relació d'Euskadi amb l'Estat i fa una crida a la cooperació de les formacions que defensen el dret a decidir del poble basc. Referent a això, sosté que un cop "superat el temps de la violència" resulta "imprescindible" que els partits que defensen el dret a decidir comparteixin estratègia consensuant un "sòl ètic-democràtic", uns objectius "mínims" i uns "ritmes del procés".

Pel que fa al terrorisme, el PNB dóna per fet que en els propers 4 anys es produirà "el final definitiu d'ETA" i assenyala que la prioritat és aconseguir un acord "de mínims" sobre la convivència que reculli "la més àmplia expressió del pluralisme".

Final "ordenat"

El PNB aposta per aconseguir un final "ordenat" de la violència, que passaria pel desarmament definitiu i desaparició d'ETA, la "reflexió crítica davant de tota forma de terrorisme", la reparació i reconeixement a les víctimes i una política penitenciària orientada a la "convivència i a la reinserció".

A més de la ponència política, l'assemblea general del PNB va debatre diverses comunicacions, entre elles una que proposa la creació d'un sistema basc de pensions.