Podem va defensar un referèndum a Catalunya com a condició "imprescindible" per assolir un pacte de legislatura amb el PSOE, que va marcar distàncies amb una proposta que es perfila com un dels principals esculls negociadors per intentar arribar a un acord d'investidura. L'oferta de programa de govern que Podem ha remès al PSOE inclou la convocatòria d'un referèndum "amb garanties a Catalunya" com a mesura "imprescindible" i no marca terminis, però sí concreta que ha de realitzar-se en "la primera etapa de Govern" amb una pregunta "única i clara".

En concret, el document assenyala que la iniciativa comptarà amb totes les garanties democràtiques, jurídiques i logístiques que "permet i empara" l'article 92 de la Constitució, que contempla la possibilitat de convocar un referèndum "consultiu de tots els ciutadans" per a decisions polítiques d'especial transcendència.

Espanya és una realitat "plurinacional", va insistir el líder de Podem, Pablo Iglesias, després de destacar que la unitat es defensa respectant la diversitat. Amb la missió -entre d'altres- d'impulsar el procés del referèndum a Catalunya, Podem proposa incloure en el Govern el Ministeri de Plurinacionalitat, Administracions Públiques i Municipalisme, no de nova creació sinó assumint les funcions del d'Administracions Públiques i les competències d'Hisenda.

Iglesias va qualificar d'error que si el líder socialista, Pedro Sánchez, vol ser president imposi un veto a la convocatòria d'aquest referèndum en lloc d'apostar pel diàleg, i es va mostrar obert a escoltar altres propostes, però des del convenciment que la consulta és la "millor solució" i la "més sensata", inspirada a més en el que fa dos anys proposava el PSC.

La resposta dels socialistes, no obstant això, va ser contundent: "Pablo, no saps on ets", va comentar el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, que va dr "no" al referèndum a Catalunya proposat per Iglesias, a qui va advertir que el candidat a la presidència del Govern no és ell sinó Pedro Sánchez. Hernando va reconèixer haver sentit "perplexitat, preocupació i decepció" en escoltar Iglesias, que, segons el seu parer, "no sap on és ni quin paper li correspon".

Petició de "respecte"

"Demano al senyor Iglesias el mateix que hem demanat al senyor Rajoy: respecte. Respecte a la Constitució i a l'encàrrec de la Direcció de l'Estat", va insistir. També el PSC creu que "no ajuda" a l'entesa el fet que Podem marqui el referèndum com a mesura "imprescindible" per a un acord i va recordar que la posició dels socialistes sobre un referèndum sobre la reforma constitucional és "inamovible".

De la seva banda, el PP veu en aquests moments el PSOE "disposat a agenollar-se davant Pablo Iglesias i Podem" per poder governar i disposat a acceptar les condicions que li imposi aquest partit. Així ho va apuntar el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, que va avisar que Iglesias ha demostrat que pretén escriure un "guió del seu futur a Pedro Sánchez" amb la presentació del seu document per a la negociació.