El rei Joan Carles I, que va abdicar el 2014 en el seu fill Felip VI, rememora els moments més importants de la seva vida en un documental, l'eix del qual és una llarga entrevista amb ell que va ser difosa dilluns a la nit per la televisió pública francesa. El Monarca defensa que si no hagués acceptat ser el successor de Franco, no hauria pogut dur a terme els canvis i transformacions que va viure Espanya després de la seva mort, tot i que admet que, malgrat que sabia que volia un règim diferent, al principi es va preguntar com podria fer-ho. «El dia abans de morir, Franco em va agafar la mà i em va dir: "Altesa, l'única cosa que li demano és que preservi la unitat d'Espanya". I això vol dir moltes coses....», recorda.

El documental Yo, Juan Carlos I, rey de España, dirigit pel realitzador Miguel Courtois, repassa en hora i mitja la biografia del monarca, des de la seva infantesa a l'exili portuguès, fins a la seva abdicació, encara que va ser rodat en la seva major part abans que aquesta es produís.

La pel·lícula, en la qual també apareixen testimonis de Felip VI, Pilar de Borbó, Alfonso Guerra, Alfredo Pérez Rubalcaba o Mario Vargas Llosa, recull l'entrevista realitzada per la seva biògrafa, Laurence Debray, està narrada en francès i les declaracions de tots els entrevistats han estat doblades a aquesta mateixa llengua.

A la cinta, Joan Carles de Borbó confessa que els pitjors records dels seus 39 anys de regnat són «les més de 800 víctimes mortals del terrorisme», i es mostra «molt solidari amb ells», en una escena en la qual se'l veu emocionar-se.

Un altre moment emotiu per al Rei arriba quan reconeix que ara «troba molt a faltar» el seu germà Alfonso, mort quan manipulava una arma en la seva presència.

Joan Carles I parla força de la seva relació amb Franco, que el va elegir com a successor «perquè al meu pare potser les forces del règim no l'haurien acceptat». «Era una persona que no parlava molt, però amb mi sí, reia i comentàvem coses. Amb la resta de la gent era hermètic», recorda.

L'elecció de Suárez

El rei Joan Carles raona que va triar Adolfo Suárez per pilotar la transició perquè «em va agradar la seva manera de ser, de parlar, com era ell». «Adolfo representava realment el canvi, un canvi suau, que era el que volíem fer. Ho va fer molt bé, li estaré sempre agraït», afegeix el monarca.