Cuba i els EUA van rubricar un històric acord sobre aviació civil que permetrà una connexió regular de vols comercials entre els dos països per primera vegada en més de cinc dècades, el conveni més important entre les dues nacions des del restabliment de les seves relacions diplomàtiques.

«Aquest acord significa molt més que l'inici d'una relació en aviació civil, representa una fita en els esforços dels EUA per tenir un diàleg amb Cuba i normalitzar relacions», va afirmar el secretari nord-americà de Transport, Anthony Foxx, que va signar a l'Havana el document amb el seu homòleg cubà, Adel Yzquierdo. L'acord representa un potencial de 110 connexions diàries d'anada i tornada, amb vint vols al dia a l'Havana i deu vols diaris a la resta d'aeroports a l'illa, unes rutes que durant cinc dècades només han estat operades per companyies xàrter, que podran seguir funcionant com fins ara.

Tot i que el secretari de Transport no va donar dates concretes, funcionaris nord-americans van avançar la setmana passada que esperen començar a adjudicar rutes a l'estiu perquè els primers passatges es comencin a comercialitzar a la tardor.