L'ONU va assegurar que l'atac deliberat contra centres mèdics constitueix un crim de guerra segons estableix el dret humanitari internacional, en referència als registrats dilluns contra quatre hospitals a Síria i que van causar mig centenar de morts. ,«L'atac intencionat i directe contra instal·lacions mèdiques o llocs ocupats per malalts i ferits, així com contra unitats mèdiques amb l'emblema de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja, és un crim de guerra en un conflicte armat», va assenyalar el portaveu de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU, Rupert Colville.

«Encara no està clar que hagi estat intencionat, però l'enorme nombre d'aquests incidents genera interrogants sobre el fracàs de les parts del conflicte a Síria pel que fa a respectar la protecció especial que requereixen els establiments mèdics i el seu personal», va dir.

Encara que va afegir que no es pot apuntar amb certesa a l'aviació siriana o russa, el portaveu va recordar que «està clar que avions sirians i russos estan molt actius i demanem als que llancen bombes des del cel que tinguin més cura perquè el nombre d'atacs contra civils és astronòmic». «Totes les regles i normes de conducta en una guerra han estat violades a Síria, tot el que es pot imaginar s'ha trencat», va denunciar Colville.

Sis hospitals afectats

Els coordinadors humanitaris de l'ONU a Síria, Yacoub El Hillo i Kevin Kennedy, van denunciar que desenes de milers de persones s'han quedat sense atenció sanitària després dels atacs contra centres mèdics al país àrab. Els dos responsables van elevar a sis hospitals i un ambulatori les instal·lacions sanitàries danyades parcialment o destruïdes dilluns per bombardejos al nord i el sud del territori sirià, que van causar desenes de morts.

Van destacar que un dels atacs va tenir com a objectiu l'únic hospital en funcionament de la localitat d'Azaz, al nord de la província septentrional d'Alep i limítrof amb Turquia. A banda dels bombardejos contra centres mèdics, dos dels quals rebien suport de l'ONU, dues escoles van ser objectiu d'atacs aeris al nord sirià.

Per altra banda, el Govern sirià va aprovar l'entrada d'ajuda humanitària a set àrees assetjades del país, segons va anunciar l'ONU, que va començar a preparar els combois.