El portaveu de Ciutadans al Congrés, Joan Carles Girauta, va demanar al PSOE que es decideixi perquè l'acord està a punt i «la fruita està madura» després d'una setmana d'acostament de postures entre els dos partits, tot i que és conscient que si el PP no s'involucra l'acord no té recorregut. A dues setmanes del debat d'investidura, el portaveu de Ciutadans va instar Sánchez a triar entre les dues vies de Govern possibles: «o més atur, més pujada d'impostos i menys Espanya», que és la que, segons el seu parer , ofereix Podem, o bé la que planteja el seu partit: «reformista, regeneradora, europeista i constitucionalista». Considera que les negociacions entren en una setmana «decisiva» en la qual els socialistes s'han de posicionar ja clarament, tot i que va assenyalar que el cicle no es tanca amb una eventual investidura fallida de Sánchez perquè encara hi hauria per davant dos mesos per seguir parlant abans de celebrar noves eleccions. No obstant, Girauta va insistir que les dates «són les que són». efe/Ddg madrid

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va recordar a Podem que la Constitució no reconeix «fragmentar la sobirania nacional» ni el dret d'autodeterminació i que, per tant, el referèndum que proposa a Catalunya requereix que es porti a terme primer una reforma constitucional. En roda de premsa al Congrés després de reunir-se amb els portaveus d'ERC i DL, Sánchez va ironitzar en ser preguntat sobre la posició del PSOE sobre el referèndum de Catalunya en respondre: «Potser ho he de dir en un altre idioma».

«No és que el PSOE no vulgui que la societat catalana voti, volem que els catalans votin, però aquells que estan oferint un referèndum, Podem i altres forces polítiques, han de saber que la Constitució no reconeix fragmentar la sobirania nacional», i aquesta proposta requereix «una reforma constitucional», va explicar.

El líder del PSOE va destacar que la societat catalana el que es mereix no és una votació per decidir si volen seguir a Espanya o ser independents, sinó votar un acord per a la reforma constitucional.

Sánchez va prometre a ERC i DL que, si aconsegueix una majoria per construir un Govern progressista, a partir de la primera setmana de març estendrà la mà a les autoritats polítiques catalanes i recuperarà els 23 punts que l'expresident català Artur Mas va traslladar al cap del Govern, Mariano Rajoy, al juliol del 2014 per a una eventual negociació.

Segons va explicar, en la reunió també va exposar a les forces independentistes que el PSOE considera un «profund error» la deriva sobiranista a Catalunya i aposta pel consens per buscar una solució política, alhora que rebutja qualsevol decisió unilateral.

ERC i Democràcia i Llibertat van acordar que votaran el mateix en la investidura de Pedro Sánchez, segons va confirmar el portaveu de DL, Francesc Homs, per a qui «a efectes pràctics seria el mateix abstenir-se que absentar-se». Igual que va fer el portaveu d'ERC, Joan Tardà, que es va reunir amb Sánchez minuts abans que ell, Homs va traslladar al candidat socialista que no fixarà una posició a la seva investidura fins saber «si hi ha acord, amb qui, de quina manera i en quines condicions».

«No és el mateix un acord PSOE i Ciutadans, que Podem i PSOE que PSOE, Podem i Ciutadans, no és el mateix i fins que no ho coneguem no podrem fixar una posició definitiva», va argumentar.

En tot cas, el PSOE i Podem no són capaços de posar-se d'acord ni tan sols per seure en una taula i negociar. Els socialistes insisteixen que la iniciativa els correspon a ells, ja que el Rei ha encarregat la investidura a Pedro Sánchez, i insten Podem a reunir-se amb la comissió negociadora dels socialistes «com més aviat millor».

Podem vol la iniciativa

Per part seva, Podem respon que és Sánchez el que ha d'acudir a la crida d'Iglesias i reunir-se amb ell per estudiar el programa de 98 pàgines que va presentar dilluns, en un exercici de «coresponsabilitat» per la reunió que van mantenir tots dos, ja que considera que ara tindria molt més pes que llavors perquè hi ha una proposta «desenvolupada». «Encara que sigui per cavallerositat», va implorar Íñigo Errejón.