L'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar està a punt de tancar el seu primer acord de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció, en virtut del qual admet que va intervenir, al costat d'altres líders de l'extinta Unió Mallorquina (UM), en el desviament de 200.000 euros públics mitjançant la contractació, amb fons de la institució insular, de treballadors que en realitat es dedicaven a fer tasques particulars i buscar vots a favor del partit.

Així ho van explicar fonts de la investigació, que van precisar que l'excúpula d'UM ha ultimat un pacte que comportarà una rebaixa substancial en les peticions de pena a què s'enfronten per aquests fets tant Munar com altres exdirigents del partit. Es tracta de la primera vegada que la dirigent històrica d'UM, a la presó des del 24 de juliol de 2013 amb dues condemnes que sumen 11 anys i mig de presó, fa un pas ferm de cara al reconeixement de les presumptes irregularitats que hauria comès.

En concret, aquesta confessió permetrà reduir, igual que en el cas dels altres exalts càrrecs del partit disposats a pactar, la sol·licitud de vuit anys de presó que hi ha sobre ella a uns nou mesos de presó, que serien substituïts per una multa de 18 mesos la quota de la qual està pendent de determinació. I això en ser-li retirats, de la mateixa manera que als altres inculpats, els delictes d'associació il·lícita (la Fiscalia atribueix a UM el caràcter d'«organització criminal»), prevaricació i tràfic d'influències que hi ha contra ells, mantenint en peu el de malversació.

De la mateixa manera, els processats es mostren conformes amb que la quantitat presumptament malversada va ser de 200.000 euros -respecte dels 430.000 als quals al·ludeix Anticorrupció en el seu escrit d'acusació provisional-, quantitat que estan disposats a tornar perquè els sigui aplicat un atenuant de reparació del dany. D'aquesta xifra, a Munar li correspondria abonar uns 40.000 euros.

Altres pactes

Els fets s'emmarquen en la peça separada número 13 del conegut com a cas Voltor. També preveuen declarar-se culpables l'exvicepresident d'UM Miquel Nadal, l'exconseller de Turisme del Govern Francesc Buils i l'exconseller d'Hisenda Miquel Àngel Flaquer.