El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va defensar que a la cimera europea d'avui s'arribi a un acord amb el Regne Unit per facilitar la seva permanència a la UE, assumpte davant del qual els grups del Congrés van mostrar el seu escepticisme o, com Podem, el seu rebuig. En la primera compareixença d'un membre del Govern en funcions davant el nou Congrés, Margallo va acudir a la comissió d'Exteriors per exposar la posició que defensarà Rajoy en aquest Consell Europeu. Una posició que passa per donar suport a la proposta plantejada pel president del Consell, Donald Tusk, davant l'aspiració del primer ministre britànic, David Cameron, de redefinir la presència del seu país a la UE perquè en el referèndum que vol convocar faci campanya a favor. Margallo, que va demanar el suport dels grups a aquest objectiu per les conseqüències negatives que tindria la sortida del Regne Unit de la UE, va dir que la proposta de Tusk inclou les garanties suficients perquè les concessions no vulnerin els tractats. efe/ddg madrid

Els equips negociadors de PSOE i Ciutadans van assegurar que hi ha acords parcials en temes com la regeneració, la despolitització de la Justícia i òrgans reguladors, que no hi hagi imputats a les llistes electorals o càrrecs públics o canviar la llei perquè si un càrrec públic és cridat a judici oral sigui destituït automàticament; però encara hi ha encara alguna pedra en el camí: el sistema de relacions laborals, la supressió de les diputacions o el Senat i els impostos. L'acord final, que algunes fonts donaven per fet, dependrà que s'aconseguexi superar aquests obstacles. «Hi ha temps i no hi ha cap obstacle insalvable», van explicar José Manuel Villegas (Ciutadans) i Antonio Hernando (PSOE).

Al PSOE i Ciutadans són optimistes i es donen de termini fins al dilluns 22 de febrer per arribar a un acord que veuen possible. «Hi ha hagut avenços, s'està avançant en alguns temes i arribant a punts de trobada. En altres punts hi ha més dificultats, en els quals a dia d'avui no hi ha acord i s'haurà de seguir treballant», va explicar Villegas, vicesecretari general de Ciutadans.

Hernando va assegurar que el seu partit espera arribar a un acord definitiu amb Ciutadans dilluns o dimarts, en haver-hi «avenços significatius» en la negociació, i va expressar la seva confiança que aquest partit acabi donant el sí a Pedro Sánchez. «Cap de les diferències és insuperable», va afirmar el portaveu del?PSOE, que va treure ferro al fet que el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, hagués dit que el seu partit s'abstindria en la investidura de Sánchez encara que arribessin a un acord.

El portaveu socialista va admetre que aquesta pot ser la «intenció inicial» de Ciutadans perquè el partit d'Albert Rivera també intenta convèncer el PP, però el PSOE negocia amb ells per «sumar vots a la investidura» de Sánchez. I va expressar el seu convenciment que aquests vots a favor que busquen de Ciutadans seran efectius si s'aconsegueix l'acord.

El portaveu socialista va admetre que encara hi ha algunes discrepàncies en la negociació amb Ciutadans, però va remarcar que «cap de les diferències és insuperable». Segons Hernando, les converses amb la formació d'Albert Rivera avancen «a bon ritme», de manera que el PSOE manté el seu objectiu d'«arribar a un acord que permeti la investidura» del candidat Pedro Sánchez el 2 de març, quan està convocada la primera sessió.

Per part seva, Villegas va reconèixer que encara hi ha obstacles en les negociacions amb el PSOE, sobretot en impostos, mercat laboral i política educativa, i va assegurar que s'abstindran en la investidura encara que arribin a un acord «global».

Rebuig a l'autodeterminació

Una altra de les coses que volen incloure en aquest pacte que ha de ser «global», va destacar, és la resolució que el comitè federal del PSOE va aprovar el 28 de desembre, en la qual expressament rebutja l'autodeterminació, el separatisme i les consultes que busquen l'enfrontament social. Ciutadans no preveu votar a favor de la investidura de Sánchez perquè això és el que van acordar els òrgans executius del partit.